Akcie ČEZ jsou nejlevnější za osm let

Šef ČEZ Daniel Beneš

Šef ČEZ Daniel Beneš

Tak špatně jako teď na tom akcie elektrárenské společnosti ČEZ – a potažmo i její akcionáři – nebyly už osm let. Naposledy se cenné papíry prodávaly kolem 450 korun za kus v červnu 2005. Jenže zatímco tehdy se čekalo zdražování elektřiny na burzách, ČEZ rozjížděl zahraniční expanzi a akcie posilovaly, letos je obrázek přesně opačný. Ceny elektřiny na příští roky spadly a také zahraniční investice ČEZ, zejména ty balkánské, jsou zdrojem špatných zpráv.

Akcie firmy se obchodují za ceny hluboko pod odhady analytiků. Minulý týden srazila cílovou cenu ČEZ banka Credit Suisse z 645 na 480 korun. I tak je pořád o šest procent výše než trh. Ve středu se ČEZ propadl dokonce pod 430 korun. „Prodejní tlak na akcie ČEZ je nejspíš způsobený větším prodejcem. Pokles na úrovně z června 2005 bych tak považoval za jednorázový výkyv,“ myslí si analytik Fio Banky Jan Raška.

Tím hlavním, co táhne ČEZ dolů, jsou klesající ceny elektřiny. „Jeho akcie dlouhodobě velmi dobře kopírují kontrakty na budoucí prodej silové elektřiny na německé burze, jejichž ceny ovlivní šedesát až sedmdesát procent budoucích provozních zisků,“ uvádí Tomáš Sýkora, analytik Patria. Relativně vysoké cílové ceny analytiků se tak podle něj opírají o očekávání budoucího zdražování elektřiny. Její cena ale dosud klesala.

Vývoj akcií ČEZ za posledních pět letVývoj akcií ČEZ za posledních pět let.Vývoj akcií ČEZ za posledních pět let. | E15Zdroj: E15

Zastavení tohoto trendu naznačil minulý týden, kdy cena kontraktů na příští dva roky vzrostla na německé burze o pět procent. „V otázce cen elektřiny jsem docela optimistický. Pro letošek už dosáhly minima,“ říká Petr Hlinomaz ze společnosti BH Securities. Svou cílovou cenu pro ČEZ na úrovni 660 korun přesto pravděpodobně sníží.

Sám ČEZ s růstem cen elektřiny nepočítá. Na příští rok měl letos v létě prodáno 72 procent elektřiny za 46 eur za megawatthodinu. Na rok 2015 se zatím podařilo prodat 53 procent výroby za 42,5 eura a pro rok 2016 se zatím hodnota kontraktů pohybuje na 41 eurech. I proto Credit Suisse očekává, že provozní zisk EBITDA příští rok klesne z letos očekávaných 81 miliard korun na sedmdesát miliard. O dva roky později spadne na dno kolem šedesáti miliard korun.

Takový odhad by ovšem měl odpovídat výrazně nižší cílové ceně, než s čím Credit Suisse přišla. „Cenám kolem 450 korun za akcii odpovídá EBITDA pod 75 miliard korun pro rok 2014 a kolem 70 miliard pro rok 2015,“ míní Raška.

Klesající trend může podle analytiků obrátit jen zvrat na trhu s elektřinou. Ostatní problémy firmy na jejich vývoj výrazný vliv nemají. „Potíže v jihovýchodní Evropě jsou v cenách obsaženy. Odsunutí podepsání smlouvy o dostavbě Temelína je spíše pozitivní, protože za současných podmínek na trhu nedává smysl,“ dodává analytik banky J&T Bohumil Trampota.