Albánská zkušenost skupiny ČEZ prý vyžene z Balkánu investory

Demonstrace proti ČEZ

Demonstrace proti ČEZ Zdroj: ctk

Chování Albánie a Bulharska ke společnosti ČEZ podle expertů odradí nové investory od vstupu do balkánských zemí. Ty trpí neprůhledným právním a regulačním prostředím a nejistotou ohledně postoje vlád, u nichž není jasné, zda jsou ochotny chránit zahraniční investice.

Albánská zkušenost české energetické společnosti ČEZ je varováním pro potenciální investory v této a dalších balkánských zemích. Skupina ČEZ v únoru zahájila proces mezinárodní arbitráže proti Albánii, aby dosáhla uhrazení škody, která jí v Albánii vznikla v důsledku neochráněné investice do distribuční společnosti CEZ Shpërndarje. ČEZ v Albánii v lednu přišel o licenci na distribuci elektřiny.

„Podnikatelské prostředí v Albánii není natolik vyspělé, aby vyhovovalo firemním investorům,“ řekl bývalý turecký diplomat Zeki Kaya. Ten je nyní albánským zástupcem turecké ocelárny Kurum, která tam koupila čtyři malé hydroelektrárny, aby si zajistila elektřinu pro svou produkci.

Vývoj provozního zisku ČEZ v Albánii

Vývoj provozního výsledku ČEZ v AlbániiVývoj provozního výsledku ČEZ v Albánii | CEZ

Balkánské státy v přípravě na vstup do Evropské unie musí liberalizovat svůj energetický sektor, řada tamních vlád ale drží ceny energii na uměle nízké úrovni. Investoři váhají se vstupem na tyto jinak perspektivní trhy, protože se bojí rozbujelé a svévolné byrokracie, regulační nejistoty, právní neprůhlednosti a dominance domácích státních energetických podniků.

Albánská vláda nedávno zrušila dohodu, kterou uzavřela s americkou těžařskou firmou Sky Petroleum. V listopadu kanadská Empire Mining zastavila operace v zemi kvůli tomu, že v obnoveném licenčním řízení dostala jen polovinu dříve poskytnutého průzkumného území. Firma sice spor u soudu vyhrála, na licenci ale stále čeká.

ČEZ v Albánii
Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, kdy za 102 milionů eur koupila 76 procent v tamní distribuční společnosti.
Okontrolu nad distribuční společností skupina v lednu přišla, když jí albánský regulační úřad odebral licenci k distribuci elektřiny a pověřil řízením podniku státního administrátora. Albánské úřady obviňují ČEZ, že v zemi nedostál svým závazkům.

O problémech skupiny ČEZ čtěte více: