Aliance Renault-Nissan přetrvá, Japonci urovnali spor s francouzskou vládou

Nissan Murano

Nissan Murano

Francouzsko-japonská automobilová aliance Renault-Nissan sjednala s francouzskou vládou předběžnou dohodu na řešení vzájemného osmiměsíčního mocenského sporu. Sdělila to dnes francouzská automobilka. Paříž přistoupila na opatření, která vyváží její zvýšený vliv na alianci prostřednictvím Renaultu; Nissan pak dostane garanci proti budoucímu zasahování vlády, která je největším akcionářem francouzské automobilky.

Dohoda omezí hlasovací práva Francie v Renaultu do rozpětí 17,9 procenta až 20 procent, podle toho, zda půjde o strategická či nestrategická rozhodnutí, uvedl Renault po zasedání své správní rady. Podrobnosti dohody se ještě dolaďují, dodala firma podle agentury Reuters.

Dohoda také dá Nissanu právo zvýšit podíl v Renaultu na 25 procent v případě, že by se Paříž začala vměšovat do rozhodnutí aliance. Takové zvýšení by anulovalo hlasovací práva Renaultu v Nissanu. Nissan hrozil, že z aliance odejde, dokud se do dneška nedosáhne dohody. Renault-Nissan je čtvrtým největším světovým prodejcem automobilů.

Napětí mezi oběma stranami narůstá od dubna, kdy francouzský ministr hospodářství Emmanuel Macron dočasně zvýšil podíl vlády v Renaultu na téměř 20 procent z dosavadních 15 procent, aby zajistil trvalé zvýšení hlasovacích práv vlády v automobilce. Paříž tím získala možnost vetovat strategická rozhodnutí aliance, která by mohla vést k ohrožení francouzských zájmů, zejména pracovních míst.

Rozhořčení Japonci

Krok Paříže popudil Nissan, v němž má Renault 43,4 procenta. Proti Francii to postavilo šéfa aliance Carlose Ghosna a Nissan přišel s návrhem na koupi většího podílu ve svém francouzském partnerovi. Od roku 1999, kdy Renault svou investicí Nissan zachránil, japonská firma svého partnera přerostla a nyní je v alianci vůdčí silou ve vývoji i dalších klíčových oblastech. Nissan prodává mnohem více automobilů než Renault, má v něm ale jen 15 procent.

Návrh dohody dává Nissanu právo zvýšit podíl v Renaultu na 25 procent v případě, že by se Paříž začala vměšovat do rozhodnutí aliance. Takové zvýšení by podle japonského práva anulovalo hlasovací práva Renaultu v Nissanu. Nissan hrozil, že z aliance odejde, pokud se do dneška nedosáhne dohody.

Ruská automobilka AvtoVAZ přichází po deseti letech s novým modelem lady