Američané investují miliardy do výroby plechů na Slovensku

Výroba plechu

Výroba plechu Zdroj: profimedia.cz

Výroba plechu
2
Fotogalerie

Slovenský závod americké ocelářské společnosti U.S. Steel investuje 130 milionů dolarů (2,9 miliardy korun) do rozšíření výroby plechů. Novinářům to po schůzce se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim řekl šéf slovenské divize oceláren James Bruno. Košický závod U.S. Steel se na Slovensku řadí k největším zaměstnavatelům.

„Bude to linka, která bude vyrábět plechy použitelné v elektromobilech nebo v elektrických zařízeních. Zájem o tyto druhy plechů se bude zvyšovat,“ řekl Bruno. Roční kapacita nové linky dosáhne 100 tisíc tun výrobků ročně, podnik si od ní slibuje zvýšení konkurenceschopnosti.

Výstavba linky začne v polovině letošního roku, se zahájením jejího provozu podnik počítá v posledním čtvrtletí 2020. Továrna neupřesnila počet pracovních míst, který investice vytvoří. V současnosti společnost na Slovensku zaměstnává asi 12 tisíc lidí.

„Rozhodnutí o investici je dobrým signálem pro všechny lidi, kteří zde žijí. Je to jasná zpráva, že pracovní místa v tomto největším podniku na východě Slovenska budou garantována,“ řekl premiér Pellegrini. Dodal, že vzhledem k evropským pravidlům a k velikosti podniku stát nemůže investici podpořit pobídkami.

V roce 2013 slovenská vláda podepsala s ocelárnami memorandum, na jehož základě se U.S. Steel výměnou za získání úlev v oblasti energetiky a ochrany životního prostředí zavázal, že během pětileté platnosti memoranda si svou továrnu na Slovensku ponechá a udrží zaměstnanost. Podle médií se o slovenskou továrnu U.S. Steel dříve zajímalo několik firem včetně skupiny Moravia Steel, z prodeje košických oceláren podle dostupných informací ale sešlo.