Američané vaří břečku a ne pivo, říká prezident. Je proti privatizaci Budvaru

Budvar, pivo, pivovarnictví

Budvar, pivo, pivovarnictví Zdroj: budweiser-budvar.cz

„Mám silné obavy, že kdyby Anheuser-Busch jako nejsilnější hráč na trhu privatizoval Budvar, tak i tady budeme pít pivo z rýže, které se vyrábí v Americe,“ řekl prezident Zeman na adresu privatizace Budějovického Budvaru. Ta by podle něj oslabila i české chmelařství.

Prezident Miloš Zeman je proti privatizaci Budvaru. Podle něj by prodej národní podniku mohl vést ke zhoršení kvality českobudějovického piva. Případná privatizace by prý znamenala, že Budvar připadne společnosti Anheuser-Busch InBev. Zeman to řekl při třídenní návštěvě Jihočeského kraje, kterou dnes zahájil v Českých Budějovicích.

„Budvar je jediný národní podnik na území České republiky a toto opatření bylo přijato, aby zabránilo privatizaci do rukou amerického koncernu Anheuser Busch, který nedávno fúzoval,“ uvedl Zeman na setkání s jihočeskými zastupiteli. Společnost Anheuser-Busch se v roce 2008 stala součástí skupiny Anheuser-Busch InBev.

Zeman uvedl, že pokud by skutečně Budvar po privatizaci připadl této skupině, výrazně by se změnila úroveň vyráběných produktů. „Na svých přednáškách v Americe jsem udiveným Američanům říkal: 'Vy nepijete pivo, i když se tak domníváte. Vy pijete dirty brown water neboli špinavou hnědou břečku, které říkáte pivo.'

Dodal, že případná privatizace českobudějovického národního podniku by měla negativní vliv na další odvětví. „Oslabilo by to například i naše tradiční chmelařství. Je-li Budvar špička v pivovarské výrobě, pak žádný rozumný kraj se této špičky nezbavuje ve prospěch piva z rýže,“ řekl Zeman.

Profil společnosti Anheuser-Busch InBev
Skupina má v portfoliu asi 200 značek z celého světa, včetně značek Budweiser, Beck's nebo Stella Artois. Od americké Anheuser-Busch zdědil řadu dlouhodobých právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značku Budweiser a její různé obměny.
Soudní spory o značku Budweiser s Anheuser-Busch InBev trvají od roku 1907. Výrazně úspěšnější je v nich Budějovický Budvar. V letech 2000 - 2012 bylo definitivně ukončeno 173 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovický Budvar vyhrál 120 případů a deset sporů skončilo smírem nebo remízou.
Díky registracím ochranných známek Budweiser a Budweiser Budvar, které patří Budějovickému Budvaru, nemůže nadnárodní koncern Anheuser-Busch InBev svou klíčovou značku Budweiser používat téměř v 70 zemích.