Analytici: Insolvence na OKD by zřejmě znamenala konec těžby uhlí

Důl Paskov, ilustrační foto

Důl Paskov, ilustrační foto Zdroj: CTK

Vyhlášení insolvence na OKD by znamenalo zřejmě ukončení činnosti uhelné společnosti, shodli se analytici. Insolvence se podle nich může táhnout až několik let, během kterých tisíce horníků přijdou o práci. Společnost New World Resources (NWR), majitel OKD, dnes uvedla na svých webových stránkách, že vedení OKD zváží návrh na insolvenci a ukončení hornické činnosti firmy, pokud se do pátku nedohodne se státem na restrukturalizaci černouhelné firmy.

Skupina Ad Hoc Group (AHG), která je od února novým vlastníkem NWR, neprodloužila termín, do kdy se chtěla se státem dohodnout na podmínkách dalšího provozování společnosti. Nezávazný termín vypršel v pátek. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) označil stanovení termínu za vydírání. Podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) jde o brutální nátlak majitelů nebonitních akcií.

Insolvence by znamenala, že věřitelé by museli přihlásit své pohledávky. Insolvenční správce by pak navrhl jejich postupné uspokojování. Provozní činnost firmy by postupně upadla na minimum. „Insolvence je nepříjemná v tom, že v ní prakticky nastane rozprodej majetku, což může znamenat ukončení provozu,“ řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

„Insolvence nemusí nezbytně znamenat konec těžby. Firma tím oznamuje, že není schopna proplácet faktury, mzdy, úroky, splátky. Nicméně asi všichni tušíme, že pokud těžba neskončí vyhlášením insolvence, na jejím konci se přestane těžit určitě,“ doplnil analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl. Při insolvenci společnosti horníci neztratí nárok na mzdu či například na proplacení nevyčerpané dovolené. Vše mohou nárokovat u insolvenčního správce, případně u úřadu práce. Zde jim stát může garantovat ihned výplatu až tří měsíčních mezd.

„Vyhlášením insolvence oznamuje firma neschopnost dostát svým závazkům vůči věřitelům, akcionářům, obchodním partnerům, ale i zaměstnancům. V momentě, kdy soud rozhodne o úpadku, začíná se s likvidací firmy ve prospěch zúčastněných stran. Celý proces může trvat i několik let,“ upozornil Bostl. Prvními na řadě při vyrovnání jsou věřitelé, tedy banky, které poskytly firmě úvěry, nebo držitelé dluhopisů. Vzhledem k tomu, že se OKD topí v dluzích, je pravděpodobné, že k uspokojení všech pohledávek nedojde, dodal.

Insolvence na několik měsíců až let

Insolvence se podle Tomčiaka může táhnout i několik měsíců až let v závislosti na majetku a velikosti firmy. V důsledku insolvence by mnoho horníků přišlo o zaměstnání. OKD zaměstnává přes 10 tisíc lidí.“ Zajímavé je, že AHG chce, aby stát odkoupil podnik za čtyři miliardy korun. Tak by se podařilo hornická místa udržet. Když tyto čtyři miliardy rozpočítáme, tak na jednoho vychází 400 tisíc korun. Možná by stálo za zvážení nechat OKD zbankrotovat a nezaměstnaným horníkům dát těchto 400 tisíc korun buď přímo, nebo ve formě rekvalifikačního kurzu, míní Tomčiak.

„Soud současně s prohlášením úpadku jmenuje insolvenčního správce a určí způsob řešení úpadku, konkurzem nebo reorganizací,“ upozornil analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Zatímco konkurz většinou vede k zániku zaměstnavatele a k propuštění zaměstnanců (po zrušení zaměstnavatele a tedy s odstupným), při reorganizaci je šance na ozdravení a zachování pracovních míst. Pro samotné zaměstnance je podstatné, že zahájení insolvenčního řízení ani jeho další průběh nemá až do případného rozhodnutí o zrušení zaměstnavatele žádný bezprostřední důsledek pro jejich pracovní poměr, vysvětlil Kovanda.

Konec OKD by mohl vést k ohrožení regionu

Insolvence OKD nebo NWR by znamenala také podle Hospodářské komory velké a nepředvídatelné ohrožení celého regionu. Může přinést omezení možností státu ovlivnit jak budoucnost OKD, tak i sociálně-ekonomické dopady v regionu, neboť o vývoji budou rozhodovat výhradně věřitelé. „Pro stát bude výhodnější přijatelnou formou podpořit udržení co největšího počtu současných pracovních míst v OKD, a tím i v dalších firmách, než vyplácet sociální dávky nezaměstnaným, těžce a draze vytvářet nová pracovní místa a řešit další dramatické následky neřízeného pádu OKD,“ uvedla komora.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO přichází podle portálu Echo24 s plánem na vyvlastnění prostřednictvím ad hoc novely zákona o insolvenci. Do meziresortního připomínkového řízení už poslal návrh. Novela se týká 'právnických osob provozujících hornickou činnost'. Platit má pro firmy, které mají ve chvíli podání insolvenčního návrhu alespoň 500 zaměstnanců v pracovních poměru, a všech právnických osob, které s ní tvoří koncern. V tomto případě jde tedy o všechny firmy ze skupiny NWR, napsal v sobotu server Echo24.