Analýza: Jak ČEZ vydělá na akciích MOL 3,4 miliardy korun

Daniel Beneš

Daniel Beneš Zdroj: michael tomeš e15

Vodní elektrárna Orlík
Vodní elektrárna Orlík
Vodní elektrárna Orlík
Daniel Beneš
Daniel Beneš
7
Fotogalerie

ČEZ se rozhodl, že osladí život investorům, kteří mu v roce 2014 půjčili 470 milionů eur. Letos si až do 21. července mohou vybrat, jestli chtějí dluhopisy splatit v penězích, nebo v akciích maďarské petrochemické společnosti MOL. Jenže v akciích by jim ČEZ půjčku splatil tak, jako by jedna akcie MOL stála 60,40 eur. Ve skutečnosti se MOL obchoduje na budapešťské burze v přepočtu za 64 eur. Kdyby proto akcie MOL hned prodali, za tříletou půjčku by vydělali jen necelých šest procent.

Jenže akcie MOL jsou letos nejvýše od roku 2011 a ČEZ chtěl mít co nejdříve jasno, kolik investorů si zvolí akciovou splátku. Zároveň chtěl využít situace, kdy se dají maďarské akcie prodat za dobrou cenu. Proto věřitelům nabídl, že při splátce v hotovosti jim za každý dluhopis v nominální hodnotě 100 tisíc eur zaplatí 109 tisíc eur a zajistí jim tak výnos 9 procent. Na volbu mají investoři do čtvrteční šesté hodiny odpolední.

ČEZ se chlubí, že kdyby všichni věřitelé na jednorázovou nabídku kývli, letos by si do zisku připsal 3,4 miliardy korun. Toto číslo ovšem bude především výsledkem přesunů v účetnictví. Hotovostně transakce zase tak výhodná není.

ČEZ nyní svých 7,65 milionu akcií MOL prodává za 18700 forintů za akcii. To je zhruba o 1500 forintů méně, než kolik se za akcie platí aktuálně na burze. Za celý balík tak v přepočtu získá 462 milionů eur. Věřitelům ale za oslazené dluhopisy vyplatí 513 milionů eur. Na transakci tak ztratí 51 milionů eur, což odpovídá 1,4 miliardy korun.

Od roku 2014, kdy ČEZ dluhopisy vydal, akcie MOL posílily ze 13796 forintů na více než 20 tisíc forintů. Firma je sice v účetnictví přeceňovala podle aktuálních cen, naposledy na konci roku jejich hodnotu spočítala na 13,8 miliardy korun. Toto zhodnocení majetku ovšem nepromítal do hospodářského výsledku. To by se mělo stát až letos. Do výnosů tak zaúčtuje růst hodnoty balíku akcií MOL za zhruba 4,8 miliardy korun.

Když se od čistě účetního zisku z držení akcií MOL odečte ztráta ze splacení dluhopisů, dostane se ČEZ na čistý zisk 3,4 miliardy korun. V uplynulých letech ovšem na akciích MOL už vydělal. Šest let inkasoval od Maďarů celkem 334 milionů eur za to, že si MOL na akcie vymínil předkupní právo. Na dividendě od maďarské firmy ČEZ získal dalších 41 milionů eur.

Video placeholde
Rekonstrukce přivaděče na elektrárně Orlík • Jan Stuchlík

Historie spojení ČEZ a MOL sahá do roku 2007. Na jeho konci se obě firmy dohodly na budoucí výstavbě plynových elektráren v areálech rafinerií MOL a strategické spolupráci v oblasti plynových elektráren v regionu střední Evropy. Součástí transakce byla i ujednání o tom, že dceřiná společnost ČEZu, CEZ MH B.V., koupí zhruba 7,5procentní podíl ve společnosti MOL a tento podíl bude držet.