Analýza: Nová průmyslová revoluce brzy vezme práci až polovině horníků. Dopadne i na Česko

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Horníků ubývá kvůli útlumu těžby a s tím spojeným zavíráním řady dolů již dnes. Trend ještě zesílí kvůli nástupu moderních technologií a robotizace těžby, tvrdí poradenská společnost BDO.

Po roce 2020 celosvětově klesne počet pracovníků v sektoru dobývání nerostných surovin až o polovinu. Podobný trend se v budoucnu nevyhne ani českému těžebnímu sektoru, jeho nástup bude ale v porovnání se světem výrazně pomalejší. Vyplývá to z analýzy auditorské a poradenské společnosti BDO.

Změna se tak může dotknout tisíců tuzemských pracovníků. Český statistický úřad v aktuální ročence uvádí, že v českém těžebním průmyslu je celkem zaměstnáno zhruba 32 400 lidí. Nejvíce z nich v sektoru těžby a zpracování černého a hnědého uhlí. „Těžební společnosti jsou pod tlakem kvůli vlivu nízkých cen komodit. Pochopitelně proto hledají nové možnosti pro udržení rentability. Ty jim nabízejí moderní těžařské technologie, které zastoupí člověka a zvýší výtěžnost až o pětinu. V budoucnu proto lze očekávat jejich postupné nasazování,“ uvádí Radovan Hauk, ze společnosti BDO. Těžaři v Česku ale potenciál, který nabízí takzvaný průmysl 4.0, zatím vůbec nevyužívají, připomíná Hauk.

Popsané trendy spojené s automatizací výroby se ale postupně prosazují také v řadě dalších oborů, od bankovnictví až po textilní průmysl. Podniky, které nástup technologické revuce nepromeškají, se ovšem mohou těšit na solidní výdělek, tvrdí analýza společnosti Accenture.

Nasměrování firemních peněz do oblasti umělé inteligence a vyškolení pracovníků pro práci s technologiemi může průměrné firmě v indexu S&P 500 během čtyř let přinést až 880 milionů dolarů zisku navíc, spočítala Accenture. Ta na rozdíl od BDO říká, že zapojení strojů povede i k růstu zaměstnanosti. Podle této argumentace totiž zesílí poptávka po tvůrčích pracovnících, kteří se budou moci méně zatěžovat mechanickou činností.