Analýza: Trh s bateriemi dál výrazně poroste, Češi se ale zatím mezi špičky oboru nezařadí

Úložiště Tesly

Úložiště Tesly Zdroj: reuters

Úložiště Tesly
Úložiště Tesly
Tesla
Tesla
baterie
9
Fotogalerie

Byznysu s bateriemi se daří, trh každoročně roste o více než čtyři procenta a v roce 2025 by měla jeho hodnota přesáhnout hranici devadesát miliard dolarů. Vyplývá to z globální studie poradenské společnosti Arthur D. Little. Ta současně dodává, že elektromobily, coby nejviditelnější příklad využití nových typů akumulátorů, mohou zatím cenově stále jen obtížně konkurovat vozům se spalovacím motorem.

Celé odvětví ovšem láká k investicím velké firmy jako Tesla, Panasonic nebo Daimler. Ty v příštích letech chtějí investovat celkem přes třináct miliard dolarů do byznysu s bateriemi. Studie však zároveň upozorňuje na to, že aby byly například elektromobily konkurenceschopné, cena jejich akumulátorů musí výrazně klesnout.

Elektromobily bez státních dotací prý mohou na trhu přežít, pouze pokud klesne cena baterií pod sto dolarů za kilowatthodinu.

Současná elektrická vozidla, jež jsou vybavena bateriemi s cenou v rozmezí 190 až 250 dolarů za kilowatthodinu, mohou údajně jen velmi obtížně konkurovat tradičním automobilům se spalovacím motorem.

Rostoucí trh ovšem může nabízet příležitosti i domácím firmám „Bude zajímavé sledovat, zda se mezi vedoucí světové společnosti prosadí i subjekty s českým kapitálem a jakou roli v celém ekosystému baterií zaujmou. Prozatím však oznámené projekty jakým je například výrobce baterií He3da mezi špičky oboru, bohužel, nepatří,“ říká Tomáš Skuček z pražské pobočky Arthur D. Little.

He3da se profiluje jako konkurent světových firem, jako průkopník v oboru. Zúčastnila se také nedávného veletrhu CES v Las Vegas. Uvedla, že se její zástupci zúčastnili schůzek s partnery ohledně budoucí spolupráce v USA. Zájem o spolupráci v oblasti záložních systémů měla projevit společnost Aria Hotels. He3da také jednala s dodavatelem záložních systémů, společností Nextera.