Antimonopolní úřad brzdí rozjezd státního Seed fondu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Státní Seed fond pro začínající firmy již čtvrt roku čeká na výsledek správního řízení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, a není tak v plném provozu. Především mu chybí licence České národní banky.

Úřad má rozhodnout, zda ministerstvo průmyslu a obchodu postupovalo správně, když z výběrového řízení na správce prostředků Českého rozvojového, uzavřeného investičního fondu na konci března vyloučilo firmu Avant. Ta podle ministerstva nesplnila zadávací podmínky a nabídla mimořádně nízkou cenu. Ministerstvo pak zakázku přiřklo konkurenční společnosti QI ze skupiny Conseq.

Kdy se brány ke kapitálu 1,3 miliardy korun pro zájemce z řad začínajících podnikatelů a nadějných firem otevřou, je stále nejisté. Průtahy začínají ohrožovat i celkový objem fondu. Poslední termín čerpání evropských prostředků je totiž už na konci roku 2015, všechny peníze se tak nemusí stihnout využít.

„Správní řízení ve věcech veřejných zakázek jsou vždy považována za obzvlášť složitá, tedy platí pro ně šedesátidenní správní lhůta místo obvyklé třicetidenní,“ reagoval mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda.

Fakt, že řízení běží už čtvrt roku, odůvodnil tím, že lhůta se při různých příležitostech pozastavuje nebo se dny připočítávají. Od zahájení řízení tedy může podle úřadu uplynout výrazně více než šedesát dní. „Vydání prvostupňového rozhodnutí by se mělo blížit,“ dodal.

CzechEkoSystem už přijal čtyři žádosti

Projekt CzechEkoSystem, který probíhá nezávisle na projektu Seed fond, však zatím obdržel osm žádostí o poskytnutí podpory celkem téměř 15 milionů korun. Čtyři žádosti už byly přijaty, zbylé čtyři procházejí kontrolou. Mezi oběma projekty se předpokládá jistá míra synergie.

„Jakmile bude rozhodnutí ÚOHS vydáno, a pokud bude ve prospěch MPO, bude možné uzavřít smlouvu s vítězným uchazečem a zahájit licenční řízení u České národní banky ve věci povolení k činnosti Českého rozvojového, uzavřeného investičního fondu,“ doplnil Paták. Souběžně s tím již podle něj může probíhat přijímání a posuzování podnikatelských záměrů malých a středních podnikatelů a vyhledávání soukromých spoluinvestorů.

Český rozvojový, uzavřený investiční fond je fond rizikového kapitálu, který investuje do nadějných společností se zajímavými projekty, popřípadě do již zavedených firem s potenciálem k expanzi. Stát je stoprocentním vlastníkem fondu, kapitál pochází z Operačního programu Podnikání a inovace řízeného rezortem průmyslu a obchodu.

Ministr Kocourek: Spustíme nový fond na podporu inovací