Antimonopolní úřad pozastavil obří tendr státního podniku Lesy ČR

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Veis David

Antimonopolní úřad pozastavil obří tendr státního podniku Lesy ČR na práce v lesích po roce 2012. Vydal předběžné opatření. Dnes to bez bližších podrobností řekl předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj. Lesy ČR tak nemohou s vítězi uzavřít smlouvy.

ÚOHS dostal dva podněty. Na základě jednoho z nich zahájil správní řízení. Vydal i předběžné opatření. ÚOHS předběžná opatření vydává pouze v případech, kdy má pochybnosti o správnosti postupu zadavatele. V čem tyto pochybnosti v případě Lesů ČR spočívají, Rafaj neupřesnil.

Z oficiálního přehledu podaných nabídek vyplývá, že společnost Less & Forest dala v tendru nejlepší cenovou nabídku na lesní práce na 88 jednotkách, což znamená vítězství na 75 procentech z nich. Firma ale uvedla, že se nedá čekat, že by Less & Forest pracoval na všech jednotkách, neboť na to nemá dostatečnou kapacitu.

Vítězové tendrů Lesů ČR mají zajišťovat pěstební práce, dřevo budou těžit a sami prodávat. Soutěží se o 90 procent těžby dříví, zbývající desetina území je vyhrazena k samostatné soutěži určené zejména malým firmám s regionální působností. Vítězné firmy ve velkém tendru budou pětinu vytěženého dřeva muset dál nabídnout prostřednictvím burzy či aukcí, aby se dřevo dostalo i na menší zpracovatele.

Události kolem tendrů Lesů ČR

2010

5. února - Společnost LČR oficiálně zahájila obří tendr na prodej dřeva a lesní práce v hodnotě 15,83 miliardy korun (bez DPH). Soutěž se týká práce a dříví na roky 2011 až 2020 na 108 územních jednotkách. Některé subjekty v lesnictví i politické strany tendr kritizovaly. Podle některých hlasů je tendr přípravou pro tunelování státních lesů.


15. února - Ekologické organizace, vědci a profesoři některých českých univerzit společným dopisem vyzvali ministra zemědělství Jakuba Šebestu, aby tendr zastavil. Podobné prohlášení vydala už dříve také Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství.


19. února - LČR oznámily, že mění kontroverzní obří tendr. Desetina dřeva by nově měla jít na veřejné trhy, kde jej budou moci získat malé a střední firmy.

1. března - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) tendr pozastavil. Důvodem jsou kritéria, jimiž chtěly Lesy ČR zúžit počet uchazečů o zakázku.


11. března - LČR oznámily, že kvůli pozastavení tendru padl původní termín uzávěrky; uchazečům byly nabídky vráceny.


16. dubna - Poslanecká sněmovna vyzvala vládu, aby výběrové řízení zrušila. Podmínky tendru kritizovali zejména zelení a lidovci, podle nich například poškozují malé a střední firmy, které by se o zakázku chtěly ucházet.

28. dubna - Místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký řekl, že antimonopolní úřad zrušil své předběžné opatření, aby Lesům ČR umožnil odstranit pochybení. Dodal, že pokud podnik nedostatky - zejména příliš přísné kvalifikační podmínky, jimiž podnik omezoval počet uchazečů - neodstraní, hrozí mu pokuta.


10. května - Před budovou ministerstva zemědělství v Praze protestovaly proti tendru desítky lidí. Akci organizovaly Hnutí Duha a Sdružení živnostníků v lesním hospodářství.

17. května - LČR zrušily obří tendr.


2011

29. dubna - LČR zahájily pětiletý tendr na prodej dřeva a lesní práce od roku 2012. Zakázky na práce mají předpokládanou hodnotu přibližně 7,6 miliardy korun.


26. srpna - LČR zahájily druhé kolo tendru, do kterého postoupilo 62 z 66 přihlášených firem.


6. října - Jednoznačným vítězem tendru se stala společnost Less & Forest. Firma podala nejlepší cenovou nabídku u 88 (asi 75 procent) ze 117 soutěžených územních jednotek.


25. října - Antimonopolní úřad tendr pozastavil; LČR tak nemohou s vítězi uzavřít smlouvy.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.