ArcelorMittal Ostrava chystá ekologické investice za 530 milionů

ArcelorMittal

ArcelorMittal Zdroj: CC BY 2.0: David Wilson via Flickr

Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) dokončila výběr dodavatelů šesti ekologických investic za více než 530 milionů korun. Všechny projekty budou hotovy ještě letos a huť díky nim sníží emise o 137 tun prachu za rok. ČTK o tom dnes informovala mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková. Náklady z 90 procent zaplatí evropské dotace.

Huť uvádí, že plní veškerá ekologická nařízení, i tak ale patří mezi největší znečišťovatele životního prostředí v Moravskoslezském kraji. Generální ředitel AMO Tapas Rádžerkar (v anglické transkripci Rajderkar) uvedl, že od roku 2003 firma snížila množství emisí o dvě třetiny a už od roku 2012 splňuje limity EU platné pro rok 2016.

Společnost nyní uzavřela smlouvu s českou firmou AC Technologies, která bude mít na starosti tři ze šesti zakázek. „Po podepsání smluv se všemi dodavateli nám už zbývá jen dořešit potřebnou dokumentaci a výstavba začne co nejdříve. Podmínkou pro získání dotací je dokončení všech investic do konce roku 2015, takže stavět se bude nepřetržitě, včetně víkendů a nočních směn,“ uvedl ředitel AMO pro životní prostředí Petr Baranek.

Projekty se zaměřují na zachytávání takzvaných fugitivních emisí. Jde o emise, které nejdou z komínů, ale vznikají při manipulaci s prašnými materiály, jako jsou prachové rudy nebo vápenec.

„Modernizace a nových tkaninových filtrů se dočká jak aglomerace, tak vysoké pece, kde vzniká nejvíce prachových emisí,“ uvedla mluvčí. Aglomerací se nazývá spékárna rud, tedy provoz, na kterém se spékáním koksu, železné rudy, vápence a dalších rud připravuje vsázka do vysoké pece. Odprášen tam bude mimo jiné systém zavážení zásobníků rudného mostu. „Vysoké pece čeká odprášení čisticí stanice torpédových vozů (veronik) a také odprášení systému zavážení vysokých pecí,“ uvedla mluvčí.

Huť letos odprašuje

Letos huť uskutečňuje 13 projektů odprášení v hodnotě 3,1 miliardy korun. Všechny mají být hotovy do konce roku. „Základem těchto ekologických investic je instalace tkaninových filtrů, což je v současné době nejmodernější odprašovací technologie pro hutní provozy na světě, která spolehlivě zachytí 99 procent prachových částic včetně částic menších než 2,5 mikrometru. Jejich použití doporučuje jako nejlepší dostupnou techniku i EU,“ uvedla mluvčí.

ArcelorMittal Ostrava má i s dceřinými společnostmi přes 7500 zaměstnanců. Ročně vyrábí dva miliony tun oceli. Své výrobky podnik vyváží do více než 40 zemí. Firma patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal.