ArcelorMittal Ostrava dokončuje ekologické projekty za tři miliardy

Ocelárna (ilustrační foto)

Ocelárna (ilustrační foto) Zdroj: E15 Petr Horky

Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) dokončuje 14 ekologických projektů za tři miliardy korun. Mají zachytit více než 520 tun prachu za rok. Kromě vlivu na životní prostředí mají tyto investice ekonomický přínos, mimo jiné při jejich budování vznikly desítky pracovních míst. Vyplývá to ze studie Svazu průmyslu a dopravy ČR, o jejichž výsledcích dnes ČTK informovala mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková.

Na ekologické projekty huti přispějí evropské dotace. Podnik už letos spustil tkaninový filtr odprašující chladicí pásy na jižní části aglomerace, do konce roku musí být dokončeny všechny investice. Přestože společnost dodržuje všechny stanovené limity, patří k největším znečišťovatelům životního prostředí v Moravskoslezském kraji.

„Po spuštění těchto nadstandardních investic se zařadíme mezi nejčistější hutě a technologicky narazíme na hranice dalšího možného snižování emisí,“ uvedl ředitel AMO pro životní prostředí Petr Baranek.

Regionální manažer Svazu průmyslu pro Moravskoslezský kraj Petr Holica uvedl, že svaz si nechal vypracovat studii, protože chtěl zjistit, jaký vliv má stavba miliardových ekologických projektů i na jiné oblasti než životní prostředí. Studie na hodnocení ekonomických dopadů se věnovala 31 projektům za více než pět miliard korun, které do ekologie investovaly největší průmyslové podniky v kraji.

Studie ukázala, že investice kromě ekologie prospějí také zpracovatelskému průmyslu, stavebnictví a odborným technickým službám. „Zjednodušeně lze říct, že investice dávají práci a v podstatě se hned několikrát vrátí - v lepším ovzduší, nových pracovních místech či dodatečným výběrem daní,“ uvedl za řešitele studie Jan Macháč z Vysoké školy ekonomické.

Na ekologických investicích v AMO se podílejí desítky místních i zahraničních dodavatelů. Firmy využívají další subdodavatele, čímž vzniká provázaný řetězec vztahů s násobícími se účinky. „Například na stavbě tkaninového filtru na jižní části aglomerace jsme zaměstnali přibližně 57 subdodavatelských firem a v dobách největšího nasazení na stavbě pracovalo až 110 zaměstnanců,“ uvedl Jan Brabec, projektový manažer společnosti Hutní projekt Frýdek-Místek, která v huti buduje pět investičních projektů.

ArcelorMittal Ostrava má i s dceřinými společnostmi 7500 zaměstnanců. Ročně vyrábí dva miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Své výrobky podnik vyváží do více než 40 zemí. Firma patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal.

Šéf ArcelorMittalu: S investicí do nové ocelárny čekáme na podporu vlády