ArcelorMittal Ostrava propustí desetinu zaměstnanců. Ocelářství je v krizi

Poteče i napřesrok? Odbyt oceli se v Evropě snižuje a Mittal už odstavil pece v Německu, Belgii a Španělsku

Poteče i napřesrok? Odbyt oceli se v Evropě snižuje a Mittal už odstavil pece v Německu, Belgii a Španělsku Zdroj: E15 Petr Horky

Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) sníží počet svých zaměstnanců zhruba o 600, tedy o deset procent. Firma nebude dávat výpovědi, ale nabídne lidem dobrovolný odchod s odstupným ve výši 11 až 24 platů. Snižování stavu se bude týkat všech závodů včetně dvou dceřiných firem. Důvodem je krize, která dopadla na ocelářský průmysl. Předseda odborů huti Vítězslav Prak řekl, že odbory budou požadovat navýšení mezd pro zaměstnance, kteří ve firmě zůstanou.

Ředitel ArcelorMittal Ostrava pro personalistiku a vnější vztahy Jan Rafaj uvedl, že první signály recese vnímá firma od začátku třetího čtvrtletí. „Do jisté míry se nám daří udržet objem výroby, nicméně ceny tak dramaticky spadly, že v současné době téměř na žádném ocelářském výrobku netvoříme zisk. Naopak tvoříme ztrátu a ta ztráta se propadá,“ řekl Rafaj.

Připomněl, že se v důsledku ekonomické krize méně staví. „Například naše ostravská ocel směřuje zejména do stavebnictví a některých konstrukcí. Kromě toho v posledních měsících také silně zavrávoral automobilový průmysl, který zásadním způsobem začal snižovat odběry, na což ocelářský trh musel reagovat,“ řekl Rafaj.

Zaměstnanci, kteří se rozhodnou pro dobrovolný odchod, si odnesou odstupné podle počtu odpracovaných let. Rafaj uvedl, že při maximálním výši odstupného si zaměstnanec může odnést až 750 tisíc korun. Firma počítá s tím, že většina pracovníků odejde k 31. lednu. Podobná situace nastala v AMO už v roce 2009. Tehdy firmu s vysokým odstupným opustilo 1200 pracovníků.

O odchod s vysokým odstupným je mezi zaměstnanci zájem

Redukci míst plánuje AMO ve všech závodech bez výjimky, včetně dceřiných firem ArcelorMittal Energy Ostrava a ArcelorMittal Engineering Product Ostrava. Ve firmě bude také probíhat jakýsi interní trh práce. „Už teď víme, že v některých závodech přijme nabídku více lidí, než bychom si mohli dovolit,“ vysvětlil Rafaj. Firma je připravena vyjít vstříc zaměstnancům, kteří se o odstupné přihlásí, a dělat mezi jednotlivými provozy přesuny.

„Odchodné je nadstandardní, i když v téhle firmě v zásadě pravidlem. My jako odbory proti tomu nemůžeme moc dělat, protože zaměstnanci se sami hlásí o to, že ty takzvané zlaté padáky chtějí,“ řekl odborový předák Prak. Uvedl, že mu je líto lidí, kteří ve firmě zůstanou a budou muset pracovat ve snížených počtech. Odbory pro ně budou požadovat navýšení mezd.

Vyjednávání o nové kolektivní smlouvě v AMO ještě nezačalo. „Zatím jsme předali návrh hospodářskému vedení. První kolo vyjednávání mělo být v pondělí, ale místo toho budeme muset jednat o nové situaci. Jednání o mzdách tak ještě nebude na pořadu dne,“ řekl Prak.

AMO je největší hutní firma v Česku, patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal. Roční kapacita výroby je 3,6 milionu tun oceli. Polovinu produkce AMO exportuje do více než 50 zemí. Společnost se loni po předchozí více než miliardové ztrátě vrátila do zisku, který dosáhl 758 milionů korun.