Argentina znárodní majetek Repsolu, Španělsko hrozí odvetou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Argentinská vláda znárodní největší místní ropnou společnost YPF, kterou kontroluje španělská skupina Repsol. Vláda dnes oznámila, že předloží Senátu návrh zákona, jehož cílem je získání kontroly nad YPF, napsala agentura Reuters. Španělsko minulý týden pohrozilo Argentině v případě znárodnění tvrdou odvetou.

Zestátnění YPF má umožnit zemi získat kontrolu nad produkcí ropy. Podle návrhu by centrální vláda měla po znárodnění vlastnit 51 procent YPF a zbývajících 49 procent bude rozděleno mezi vlády jednotlivých regionů.

Španělsko již minulý týden varovalo, že případné znárodnění značně poškodí vztahy mezi oběma zeměmi a Argentina se může stát „mezinárodním vyděděncem“. Španělsko je největším zahraničním investorem v Argentině.

YPF je největší argentinskou společností a tržní hodnota firmy nyní činí 13,6 miliardy USD (257,4 miliardy Kč). Repsol v YPF vlastní podíl 57 procent. Pro Repsol je YPF velmi důležitá, protože se na celkových rezervách ropy a zemního plynu, jimiž Repsol disponuje, podílí asi ze 42 procent. Podle odhadů má Repsol celkové rezervy kolem 2,1 miliardy barelů ropy.

Prezidentka Cristina Fernándezová k rozhodnutí o znárodnění dodala, že průzkum a těžba ropy a zemního plynu jsou veřejným státním zájmem a zajištění dodávek prioritou. Dovoz paliv do země se loni více než zdvojnásobil na 9,4 miliardy USD.

Podle Evropské komise znárodnění YPF vyšle negativní signál investorům, domácím i zahraničním, a vážně poškodí podnikatelské prostředí v zemi. Negativně hodnotí rozhodnutí i analytici.

„Vidíme to jako negativní pro dlouhodobý investiční výhled Argentiny, který je již nyní špatný, a věříme, že by to mohlo vyvolat částečné stažení zahraničních firem působících v zemi i v dalších sektorech,“ uvedl ekonom společnosti Capital Economics Michael Henderson.