Asijské rafinerie zvyšují výrobu i zisky, tlak na evropské rivaly roste

Jedna z rafinerií čínského státního gigantu Sinopec

Jedna z rafinerií čínského státního gigantu Sinopec Zdroj: profimedia.cz

Asijským rafineriím, především těm z Číny, se v první půlce letošního roku nebývale dařilo. Roste nejen zisk, ale i objem výroby. Asijský úspěch podle Mezinárodní energetické agentury pocítí i evropská konkurence, o jejíž benzin a naftu nebude na východě zájem.

Zisk Sinopecu v první polovině roku stoupl o 24 procent na 30,28 miliardy juanů. Dařilo se i jeho nejbližšímu rivalovi a největší čínské petrochemické společnosti PetroChina, který zvýšil zisk o 5,6 procenta. Čínské firmy vydělaly především díky tomu, že Peking umožnil čínským rafineriím rychleji reagovat na vývoj na trhu. Zatímco dosud musely rafinerie čekat 22 dní, než směly aktuálním cenám ropy přizpůsobit ceny benzinu a nafty, v březnu se tato lhůta zkrátila na deset dní.

Za úspěchem Sinopecu ale stojí i nedávná modernizace vybavení. Zatímco během první poloviny loňského roku firma jen na rafinování ropy prodělala18,5 miliardy juanů, letos na něm 200 milionů juanů dokázala vydělat.

O 7,9 procenta zvýšila zisk i čínská trojka Cnooc, a to díky vyšší těžbě ropy a zemního plynu po akvizici kanadského Nexenu.

Také Sinopec plánuje expanzi, ve druhé polovině roku chce rafinovat o pět milionů tun ropy více a celkem tak zpracovat 120 milionů tun ropy. Firma získá státem vlastněná ropná ložiska v Kazachstánu, Kolumbii a Rusku, objem jejích zahraničních zásob se tak zečtyřnásobí a těžba vzroste dvojnásobně.

Blízký východ se osamostatňuje, zisky Evropanů klesají

Posilují i rafinerie na Blízkém východě. Saúdská Arábie, největší dovozce pohonných hmot v regionu, chce do příštího roku snížit závislost na importu po 50 procent. Spojené arabské emiráty budou díky novým kapacitám od roku 2014 zcela nezávislé na pohonných hmotách ze zahraničí.

To vše ještě ztíží pozice evropských rafinerií, kterým se už nyní nedaří. Zisk evropské jedničky Royal Dutch Shell v pololetí spadl o 3,4 miliardy na 9,9 miliardy dolarů. Největší rival firmy British Petroleum během první poloviny roku meziročně snížil zisk z 8,5 na 6,9 miliardy dolarů. „V Evropě vidíme spíše konsolidaci odvětví díky uzavírání neefektivních, zastaralých rafinerií a tím i boj s klesajícími maržemi,“ uvedl analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara.

Agentura: Rozvinutý svět asijský růst pocítí

Mezinárodní energetická agentura ve své červnové zprávě předpověděla, že rostoucí produkce asijských a blízkovýchodních rafinerií může ohrozit jejich konkurenci v rozvinutých zemích. Evropské a americké rafinerie totiž v mnoha případech používají starší a méně efektivní vybavení, náklady jim navíc zvyšuje dražší pracovní síla.

„Evropská hospodářská situace si vybírá svou daň na poptávce, posilují také signály, že čínská spotřeba ropy, stejně jako její ekonomika, zařadí nižší rychlost. Pomalejší růst poptávky může vést k nahromadění skladových zásob,“ uvedla agentura. Podle ní rafinerie v rozvinutém světě pocítí důsledky vyšší asijské výroby už v třetím čtvrtletí letošního roku.

Čeští analytici se ale shodují na tom, že asijská konkurence v Evropě neuškodí. „Že by asijská konkurence přímo zničila některou z evropských či amerických rafinerií, to si nemyslím,“ řekl Šimara. I analytik společnosti Colosseum Vít Jedlička předpokládá, že asijské ropné produkty do Evropy nedorazí. „Finální produkce je distribuována hlavně lokálně,“ uvedl. Za nižšími zisky místních petrochemických společností podle něj stojí především evropská hospodářská situace, která snižuje poptávku.