Aston Martin chce úpisem akcií získat téměř 150 miliard

Aston Martin DB10

Aston Martin DB10 Zdroj: acz

Britský výrobce luxusních automobilů Aston Martin, který se počátkem října chystá vstoupit na burzu, doufá, že mu primární nabídka akcií (IPO) vynese ohodnocení 5,07 miliardy liber (145,2 miliardy korun). Informovala o tom samotná firma. Po desítkách let to bude první primární nabídka akcií britského výrobce aut, uvedla agentura Reuters.

Burzovní debut se má uskutečnit kolem 8. října na londýnské burze. Na trh má přijít zhruba čtvrtina akcií firmy, což představuje 57 milionů akcií.

Automobilka, která vyrábí vozy pouze v Británii, tam hodlá v příštím roce otevřít svůj druhý montážní závod. Od roku 2014, kdy její vedení převzal Andy Palmer, hospodaření firmy prošlo zásadním obratem a vstupem na burzu chce završit svůj úspěšný přerod ve výdělečný podnik. Loni firma vykázala první zisk od roku 2010.

Za první pololetí automobilka vytvořila zisk před zdaněním 42 milionů liber (1,2 miliardy korun). Tržby ve stejném období díky silné poptávce po modelu DB11 a modelech Volante vzrostly o osm procent na 445 milionů liber.

Společnost Aston Martin byla založena před 105 lety a proslavil ji mimo jiné fiktivní tajný agent James Bond. Firma prodává zhruba 25 procent své produkce do zemí Evropské unie. Společnost, jejímiž většinovými vlastníky jsou kuvajtští a italští investoři, spolupracuje na vývoji elektrického létajícího vozu a také na vývoji osobní ponorky.