Až třetině velkých firem hrozí milionové pokuty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Mlada fronta E15

Řada velkých průmyslových podniků dosud nemá povinný energetický audit nebo certifikát energetického managementu. Většina chce levné audity, které potřebné úspory neodhalí.

Zhruba třetina velkých firem zatím ignoruje novou povinnost, kterou jim loni dala novela zákona o hospodaření s energiemi. Do loňského prosince si musely nechat zpracovat energetický audit, nebo získat certifikát energetického managementu ISO 50001. Tři čtvrtiny firem tento termín nestihly. Jenže jen polovina z opozdilců si zpracování auditu nebo na certifikaci objednala, odhadují firmy, které se audity a certifikacemi zabývají. Zbytek vyčkává a riskuje, že za nesplnění povinnosti dostane pokutu až pět milionů korun.

Problém může být i v neznalosti firem. „Existuje mnoho výrobců, kteří naplňují znaky velkého podniku a nevědí o tom. Jedná se zejména o společnosti, které mají méně než 250 zaměstnanců nebo nedosahují požadovaných finančních limitů. Nicméně jejich mateřské nebo dceřiné firmy tyto parametry naplňují. Pak je velmi pravděpodobné, že i ony budou velkým podnikem,“ říká Tomáš Chadim, manažer divize energetické efektivity průmyslu TÜV SÜD Czech.

Existuje mnoho výrobců, kteří naplňují znaky velkého podniku a nevědí o tom

Státní energetická inspekce v prvním čtvrtletí nebude sama plnění této povinnosti kontrolovat, aby firmy měly čas na zpracování auditu nebo získání certifikátu. „Po jeho skončení provedeme monitoring situace a podle zjištěných informací pak přistoupíme k dalším krokům,“ říká mluvčí inspekce Radka Vymlátilová. Jenže inspekce bude kontrolovat jen to, zda firma audit nebo certifikát má. Zákon už nevyžaduje, aby se firmy podle doporučení energetických auditorů řídily a skutečně úsporná opatření udělaly.

Většina auditů firmy ani k žádným úsporám nutit nebude. Potvrzuje se tak obava některých auditorů, že si firmy nechávají udělat jen co nejlevnější audit, který pak strčí do šuplíku a vytáhnou ho jen při kontrole. „Finanční částky, za které se vyhrávají četná výběrová řízení na energetické audity, jasně ukazují, že za ně nelze pořídit pořádný energetický audit,“ tvrdí Jakub Kejval, generální ředitel inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas. Mnohdy se za vítěznou cenu nedá udělat ani jedna pečlivá prohlídka areálu a budov auditované společnosti.

Pořádné audity přitom mohou firmy nasměrovat k významným úsporám energií. „Náš výrobní závod ušetřil díky auditům a následným opatřením přes třicet procent energií,“ říká Jaroslav Žlábek, generální ředitel společnosti Schneider Electric. Jeho firma sama vytváří řešení pro energetické úspory. Návratnost investic do úspor z vlastních zkušeností vyčísluje na šest až osm měsíců.