Babiš brojí proti memorandu o lithiu. Stále přitom není jasné, jestli se těžba vyplatí

Společnost Geomet provádí pod Cínovcem průzkumné vrty kvůli ložiskům lithia.

Společnost Geomet provádí pod Cínovcem průzkumné vrty kvůli ložiskům lithia. Zdroj: Reuters

Ministr průmyslu Jiří Havlíček.
Po příchodu na jednání vlády vypadal premiér Andrej Babiš unaveně. Do Strakovy akademie dorazil krátce před půl sedmou ráno
Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner vysvětloval vládě na konci ledna své počínání s dodatkem o lithiu
Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) podepsal s Australany memorandum o pozorumění, týkající se těžby lithia v Krušných horách
5
Fotogalerie

Nejasná zůstává kromě rentability těžby lithia i případná role státu v cínoveckém projektu. 

Premiér v demisi Andrej Babiš si stojí za tím, že je memorandum o těžbě lithia neplatné. Uvedl to po zasedání vlády, na kterém o tom jednal s ministrem průmyslu Tomášem Hünerem.

Toho pověřil, aby vyjednal právní nezávaznost dokumentu se společností Geomet, jež vlastní australský European Metals Holding.Babiš se odvolával na říjnové usnesení Sněmovny, která po vládě před volbami požadovala zrušení memoranda.

Hüner sklidil v uplynulých dnech kritiku od Andreje Babiše kvůli tomu, že měl bez vědomí premiéra v demisi vyjednávat dodatek k memorandu. Obsah dodatku sice ministerstvo průmyslu nezveřejnilo, podle zdrojů obeznámených s jednáním měl být jeho součástí oboustranný souhlas, že memorandum bude považováno za právně nezávazný dokument, z něhož nevyplývá žádná právní odpovědnost.

Babiš rovněž uvedl, že by se na průzkumu ložisek lithia měl podílet státní podnik Diamo. O jeho roli se spekulovalo loni v létě, tehdy však zástupci firmy nebyli schopni říct, zda je podobný projekt v možnostech firmy. Odborníci o účasti Diama na projektu přitom pochybují i nyní.

Milena Šandová, ředitelka Těžařské unie, připomíná, že stále není jisté, jestli těžba vůbec bude ekonomická. Neexistuje ověřený a rentabilní způsob, jak lithium z horniny na Cínovci dostat. Geomet do průzkumu doposud investoval 350 milionů korun.

U dvou ze čtyř průzkumných území získal předchozí souhlas se stanovením dobývacího prostoru, čímž získal přednostní právo na těžbu.

Podle analýz, které loni schválila vláda, existují dvě možnosti, jak by se stát mohl na těžbě podílet. Buď vytvoří s EMH společný podnik, o čemž se ale podle zástupců EMH nijak detailně nejednalo. Nebo by stát musel Geomet od EMH odkoupit, vládní materiály hovoří o částkách v jednotkách miliard korun.

Babiš na otázku, jak by se Diamo mělo k těžbě majetkově dostat, neodpověděl. Uvedl však, že se neobává případné arbitráže.