Bavorsko sabotuje odklon od jádra, brání stavbě větrných elektráren

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: honigbrotpause

Po katastrofě ve Fukušimě byl bavorský ministerský předseda Horst Seehofer (CSU) jedním z těch, kteří volali po co nejrychlejším zvržení jaderné energie. Nyní přitom jeho vláda dělá vše proto, aby zabránila úspěšnému přechodu země k alternativním zdrojům elektřiny.

Větrný park u obce Lengenzenn mohl být velmi úspěšným projektem. Pět větrníků vysokých skoro 200 metrů v okolí nikomu neznepokojovalo, obyvatelé stavbu podporovali mimo jiné proto, že jim investor nabídl lukrativní podíly. Spolu se stavitelem už starousedlíci investovali 700 tisíc eur.

Z řady povolení ale parku chybí jeden veledůležitý podpis. Příslušný úřad už několik měsíců odkládá své rozhodnutí o tom, zda stavbu povolí. Podle deníku Die Zeit se tak děje na přímý příkaz bavorského ministra financí Markuse Södera (CSU), který stavebním úřadům nařídil, aby v Bavorsku nepovolily vznik žádné další větrné elektrárny.

Dosud přitom bylo vše jinak. Bavorská vláda v uplynulých letech tlačila na obce, aby se aktivně zapojovaly do rozvoje věterné energie. Nyní se karta náhle obrací. „Kvůli poslednímu Söderovu nařízení jsou nyní znejistěni i další investoři,“ uvedl Harry Scheuenstuhl, bývalý starosta obce Wilhermsdorf nedaleko od Lengenzennu.

Země na chvostu

V první polovině roku 2013 bylo do sítě v Bavorsku připojeno 27 větrných elektráren. Největší spolková země se tak ve srovnání s dalšími členy federace umístila na jednom z posledních míst. Loni v létě navíc Seehofer navrhl takzvané pravidlo 10H – odstup větrníku od nejbližšího domu musí být přinejmenším desetinásobkem jeho výšky. To by v některých případech mohlo znamenat oproti dosavadním pravidlům více než dvojnásobnou vzdálenost. Pokud se nová norma prosadí, „v Bavorsku už nebudou vznikat žádné nové větrníky“, řekl deníku Joachim Keuerleber že Spolkového svazu pro větrnou energii.

Německá kancléřka Angela Merkelová při přeletu nad větrnou farmouNěmecká kancléřka Angela Merkelová při přeletu nad větrnou farmou | ctkTransformace energetiky má zajistit radikální proměnu energetického mixu v Německu. Zatímco v současnosti se většina elektřiny v zemi vyrábí v uhelných a v jaderných elektrárnách, v roce 2030 by měla polovina vyrobeného proudu pocházet z obnovitelných zdrojů.

V Bavorsku přitom stále platí ambiciózní plán regionální vlády z roku 2011, který počítá s tím, že do deseti let vzroste podíl ekologické elektřiny na místní produkci na nejméně 50 procent. Podíl větrné energie by měl dosáhnout šesti procent, tedy desetinásobku úrovně v roce 2010.

Se současným přístupem ale Bavorsko tento cíl těžko splní. Při vyjednávání o nové německé vládě CSU do koaliční smlouvy prosadila nižší úhrady za elektřinu z některých větrných elektráren a přísnější pravidla pro odstup větrníků od osídlení.

S odklonem od jádra mezitím Bavorsko váhá. V roce 2015 musí země definitivně zavřít jadernou elektrárnu Grafenrheinfeld, stále ale chybí plán, čím Bavorsko nahradí její výkon. Zatím se jedná jen o tom, že chybějící elektřinu by mohla po zvýšení výkonu dodat další jaderná Grundremmingen.