Becherovka dostala za ztráty z prohibice od pojišťovny sto milionů

Domácí likérky po třítýdenní prohibici v Česku na podzim roku 2012 odhadovaly škody na tržbách ve stovkách milionů korun. Žádný z výrobců přes původní prohlášení nakonec o odškodnění nepožádal a ani ho nezískal. Až na jednu výjimku – Becherovku.

Karlovarský výrobce likérů Jan Becher ze skupiny Pernod Ricard dostal odškodnění ve výši 96,5 milionu korun za újmy, které utrpěl při státním zákazu prodeje nápojů s vysokým obsahem alkoholu na podzim roku 2012. Podle dostupných informací se tak stal jedinou firmou, která náhradu obdržela.

Peníze ale neposlal stát ani některá z tuzemských komerčních pojišťoven. „Pojistné plnění přišlo od komerční pojišťovny skupiny Pernod Ricard,“ řekl deníku E15 finanční ředitel karlovarské společnosti Alex Duncanson. Šéf financí nechtěl detaily nároků a kompenzací komentovat s tím, že jsou tajné. Z vyjádření společnosti tak není jasné, kolik původně nárokovala a jaký podíl ze svých požadavků dostala.

Téměř sto milionů korun je ale mimo jiné částka, o které se karlovarské likérce snížily tržby v účetním roce 2012/2013 zahrnující i období prohibice. Výnosy tehdy dosáhly 1,21 miliardy korun, zatímco o rok dříve to bylo o 110 milionů více. Prohibice měla také vliv na zisk podniku – ten se v tehdejším účetním roce snížil o téměř 70 milionů na 142 milionů.

Pět desítek mrtvých

Český stát vyhlásil prohibici v polovině září 2012 kvůli rostoucímu počtu úmrtí způsobených pančovanými lihovinami obsahujícími extrémní množství jedovatého metanolu. Na následky otrav tehdy zemřelo pět desítek lidí, další oslepli nebo mají jiné doživotní následky. Hlavní aktéři kauzy následně stanuli před soudem.

Slovensko, Rusko a Polsko tehdy navíc na několik měsíců zakázaly dovoz českých lihovin. Se ztrátami se tak poté potýkali všichni producenti lihovin na tuzemském trhu. Ačkoli původně zvažovali, že požádají stát o odškodnění, nakonec tak neučinili. „O odškodné jsme nepožádali na základě diskuze na unii výrobců a distributorů lihovin, právního rozboru a diskuze s ministerstvem financí,“ uvedl šéf vizovického Jelínka Pavel Dvořáček.

Společnosti ani nežádaly o odškodnění ze stran komerčních pojišťoven v Česku. „Naše pojištění se na uvedenou událost nevztahovala,“ sdělil například šéf Granette-Starorežné Prostějov Pavel Kadlec.

Dva roky od prohibice

Pavel Neset: Hazard a rizika prohibice