Belgie se zbavuje uhlí. Odstavila poslední uhelnou elektrárnu

Uhelná elektrárna (ilustrační foto)

Uhelná elektrárna (ilustrační foto) Zdroj: CC BY SA 3.0: Fintan264 via Wikipedia

Belgie se stala sedmým státem Evropské unie, které se rozhodly vyrábět elektřinu bez využití uhelných elektráren. Země odstavila elektrárnu Langerlo o výkonu 556 megawattů. Odstavením elektrárny se Belgie zařadila mezi země, jako jsou Estonsko, Lotyšsko, Litva, Kypr, Lucembursko nebo Malta. Uzavření elektrárny Langerlo znamená snížení emisí oxidu uhličitého o dva miliony tun za rok. To je více než jedno procento emisí v Belgii.

Podíl uhlí v energetickém mixu Belgie se stále zmenšuje. Z celkových 72 terrawatthodin energie, kterou země vyprodukovala v roce 2014, připadá na uhlí jen 4,4 terrawatthodin. Zhruba polovinu elektřiny vyrobily jaderné elektrárny, čtvrtinu plynové a zbytek biopaliva, spalování odpadů a obnovitelné zdroje.

Do budoucna Belgie počítá se zvyšováním především obnovitelných zdrojů. Brusel plánuje vybudovat mimo jiné pobřežní větrné farmy v Severním moři, a to o výrobní kapacitě až 2,3 gigawattu.

Do roku 2025 také Belgie chystá zvýšení dovozové kapacity z Německa, Nizozemska a Velké Británie, a to ze současných 3,5 gigawattu na 6,5 gigawattu.

Evropa se zbavuje uhlí

Také další státy EU se postupně zbavují uhelných elektráren. Portugalsko chce jejich provoz ukončit do roku 2020. Termín do roku 2025 si zase daly Rakousko a Velká Británie. Finsko se chce zbavit uhlí někdy v průběhu příští dekády. K uzavření některých uhelných elektráren se nakonec chystá i Česká republika.

Přesto uhlí zůstává i nadále důležitým zdrojem pro výrobu elektřiny v Evropě, jak připomíná Ecowatch.com. Příkladem může být například Německo (40 procent elektřiny je z uhlí), ale především Polsko (až 85 procent elektřiny je z uhlí).