Bezradný bernardýn? Švýcaři si lámou hlavu s rébusem MUS

Obžalovaný Jiří Diviš hovoří s novináři při příchodu k trestnímu soudu ve švýcarském městě Bellinzona, který začal 13. května projednávat obžalobu sedmi bývalých manažerů a majitelů Mostecké uhelné společnosti, kteří jsou obviněni z ovládnutí polostátních dolů koncem 90. let za peníze ukradené samotné firmě. První část procesu je plánována do 24. května, druhá od 10. června do 12. července.

Obžalovaný Jiří Diviš hovoří s novináři při příchodu k trestnímu soudu ve švýcarském městě Bellinzona, který začal 13. května projednávat obžalobu sedmi bývalých manažerů a majitelů Mostecké uhelné společnosti, kteří jsou obviněni z ovládnutí polostátních dolů koncem 90. let za peníze ukradené samotné firmě. První část procesu je plánována do 24. května, druhá od 10. června do 12. července. Zdroj: CTK

Zpočátku to vypadalo, že privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) bude pro švýcarské vyšetřovatele snadné právní sousto. Soudě aspoň podle jejich sebevědomého vystupování. Dosavadní průběh soudního řízení s privatizátory MUS v Bellinzoně ovšem nasvědčuje spíše tomu, že sousto bylo výrazně větší, než by švýcarský soudní bernardýn dokázal požít.

Antonín Koláček, Marek Čmejla, Petr Kraus, Oldřich Klimecký, Jiří Diviš a belgický obchodník Jacques de Groote jsou obžalováni z podvodů, korupce a praní špinavých peněz. Švýcarská prokuratura jim v této souvislosti zablokovala v tamních bankách 660 milionů švýcarských franků (necelých 14 miliard korun). Českou republiku touto pochybnou transakcí podle prokuratury připravili zhruba o tři miliardy korun. Švýcarští vyšetřovatelé obžalobu staví podobně jako čeští – k převzetí důlní společnosti použili nezákonně peníze z jejích fondů.

Proces je výsledkem šestileté práce švýcarské prokuratury. Ta podobně jako předtím neúspěšně čeští vyšetřovatelé rozklíčovávala komplikovaný propletenec zhruba šedesáti společností ve Švýcarsku, v Lichtenštejnsku, na Kypru a britském daňovém ráji - ostrově Man.

Antonín Koláček (vlevo) a advokát Pavel Kavínek se dostavili ve švýcarské Bellinzoně k druhé části procesu v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS).Antonín Koláček (vlevo) a advokát Pavel Kavínek se dostavili ve švýcarské Bellinzoně k druhé části procesu v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS).Antonín Koláček (vlevo) a advokát Pavel Kavínek

Poslední červnový týden bylo zahájeno hlavní líčení. Předseda soudního tribunálu Jean-Luc Bacher na začátku spojil dohromady dvě oddělené větve procesu. Porces se rozdělil vedví proto, že se v květnu dostavila k soudu jen polovina předvolaných lidí. Jean-Luc Bacher odmítl zařadit do spisu písemná prohlášení obžalovaných, ve kterých po svém popsali nákup dolů. Zdůvodnil to tím, že se mohli vyjádřit při výsleších, což ale odmítli s oddůvodněním, že by jim výpověď mohla přitížit v probíhajícím trestním řízení v České republice. Soud tak vyslechl pouze šestaosmdesátiletého Belgičana Jacquese de Groota, který se na transakci podílel coby zahraniční prostředník.

Dvojčata v Mostě

Obžaloba za podpory svých expertů tvrdí, že uchvácení MUS byl od počátku podvod. Advokátka obžalovaných Karolina Zelenková ovšem tuto tezi rozporuje. „V těchto dnech přinesla některá média zprávu o tom, že svědek u soudu ve švýcarské Bellinzoně Jean-Claude Gsponer zpochybnil klíčovou operaci týkající se prodeje Mostecké uhelné společnosti. Prohlásil, že manažeři provedli kurzovou operaci, která postrádala smysl. Uvedl jediný negativní dopad postupu manažerů MUS, a to ztrátu vyplývající z dramatického poklesu kurzu amerického dolaru vůči české koruně po roce 2001. Přestože jsou bývalí manažeři Mostecké uhelné společnosti dlouhodobě a systematicky démonizováni, tak ani oni bohužel neměli žádné zprávy o tom, že v září 2001 hodlají teroristé zaútočit na Světové obchodní centrum na Manhattanu,“ tvrdí Zelenková. A jedním dechem dodává: „Tato skutečnost se samozřejmě okamžitě výrazně podepsala nejen na vývoji kurzu americké měny, ale i na globální ekonomice. Mostecká uhelná společnost v důsledku tohoto poklesu kurzu dolaru zaznamenala ztrátu, stejně jako ji zaznamenaly i tisíce dalších společností na celém světě.“

Nevědomý Zeman

U soudu mimo jiné zaznělo, že podvodné jednání při koupi MUS připustil i sám bývalý český premiér a dnešní prezident Miloš Zeman. Expert prokuratury Jean-Paul Abgottspon při výslechu konstatoval, že Zeman před třemi lety o kauze Mostecké uhelné společnosti prohlásil, že pokud její bývalí manažeři na nákup akcií společnosti použili peníze firmy samotné, tak jsou podvodníci.

Obžalovaný Jiří Diviš hovoří s novináři při příchodu k trestnímu soudu ve švýcarském městě Bellinzona, který začal 13. května projednávat obžalobu sedmi bývalých manažerů a majitelů Mostecké uhelné společnosti, kteří jsou obviněni z ovládnutí polostátních dolů koncem 90. let za peníze ukradené samotné firmě. První část procesu je plánována do 24. května, druhá od 10. června do 12. července.Obžalovaný Jiří Diviš hovoří s novináři při příchodu k trestnímu soudu ve švýcarském městě Bellinzona, který začal 13. května projednávat obžalobu sedmi bývalých manažerů a majitelů Mostecké uhelné společnosti, kteří jsou obviněni z ovládnutí polostátních dolů koncem 90. let za peníze ukradené samotné firmě. První část procesu je plánována do 24. května, druhá od 10. června do 12. července. | CTKObžalovaný Jiří Diviš hovoří s novináři při příchodu k trestnímu soudu ve švýcarském městě Bellinzona

Zemanova vláda v létě roku 1999 prodala zhruba 46 procentní státní podíl MUS za 650 miliónů korun společnosti Investenergy, kterou skrytě vlastnili obžalovaní. Zeman podle Abgottsponovy výpovědi nevěděl, že byla operace provedena za peníze MUS. „Vzpomínám si na to, jako kdyby to bylo včera,“ řekl před soudem o Zemanových slovech Abgottspon.

Jeden z advokátů obžalovaných se následně Abgottspona dotázal, proč do své expertízy nezačlenil i klíčovou část výpovědi Zemanova ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra. Ten měl naopak konstatovat, že je vhodné, aby podniky privatizovali jejich manažeři. Grégr uvedl, že to bylo běžné a bylo to považované za prospěšné, přednesl obhájce. Abgottspon zareagoval slovy, že nevidí důvod, proč by tato Grégrova slova do posudku uváděl. „Řešil jsem fakta, jak proběhla akvizice, jak byly užity prostředky MUS…Já nerozhoduji, jestli je to poctivé, nebo ne. Já se zabývám jen tím, co se skutečně stalo,“ prohlásil Abgottspon.

Verdikt v půlce července

Soud v Bellinzoně je argumenty obou stran, prokuratury i obžalovaných, doslova zavalen. Závěr komplikovaného soudního líčení, které může dát precedentní odpověď na to, jak dopadne už poněkolikáté otevřené vyšetřování v České republice, byl odhadnut na půlku července.

Švýcarský soud hledá odpověď na x-krát položenou klíčovou otázku: dopustili se manažeři MUS trestného činu, když za peníze společnosti firmu koupili a potom je do ní vlili zpět? Všechna dosavadní česká vyšetřování zatím skončila závěrem, že šlo sice o byznysově silně neetické jednání, nicméně trestný čin se nestal. V pozadí za tímto leitmotivem ale probublávají jednoznačné informace o možných úplatcích. Pět miliónů dolarů protékajících přes účty přítele někdejšího premiéra Stanislava Grosse Pavla Musely jsou celkem jasným vodítkem. Cesta vede tudy, švýcarští přátelé.