Bílý dům předvídal krach firmy Solyndra několik měsíců předem

Solyndra

Solyndra

Zaměstnanci Bílého domu jednali již před několika měsíci o politických dopadech možného krachu amerického výrobce solárních panelů Solyndra. Společnost, která nedávno vyhlásila bankrot, dostala garance od americké vlády na 535 milionů dolarů (9,4 miliardy korun), a její krach tak může znamenat velký problém pro prezidenta Baracka Obamu, který firmu loni podpořil i návštěvou.

Podle agentury AP ukazují ve čtvrtek zveřejněné emaily na obavy členů Obamovy administrativy z důsledků možného krachu Solyndry pro prezidentovu kampaň za znovuzvolení. V jedné ze zpráv, která byla odeslána na konci ledna z Úřadu pro řízení a rozpočet (OMB), se například píše, že bankrot společnosti pravděpodobně přijde ve stejný čas jako stupňující se kampaň pro prezidentské volby v roce 2012. Z emailu tak podle AP vyplývá, že členové Obamovy administrativy měli o finanční zdraví Solyndry obavy, i když na venek tvrdili, že je na tom výrobce solárních panelů dobře.

Solyndra oficiálně požádala o přijetí do režimu bankrotové ochrany před věřiteli 6. září a stala se tak třetí americkou firmou z oboru fotovoltaiky, která v posledních týdnech pod tlakem levné čínské konkurence zkrachovala. Již předtím oznámila, že zastavila provoz a propouští všech svých 1100 zaměstnanců.

Solyndře nepomohly vychvalovaný unikátní typ vyráběných panelů, ani vládní pomoc, kterou ji Obamova vláda poskytla jako vůbec první firmě v rámci stimulačního balíku z roku 2009 jako modelovému příkladu vládní podpory „zelené energie“.

Někteří američtí komentátoři označili kauzu za "Obamův Enron"

Obama v květnu 2010 v závodě Solyndry v kalifornském Fremontu prohlásil, že továrna je „svědectvím o americkém důvtipu a dynamice a o tom, že máme nejlepší univerzity na světě, nejlepší technologie na světě a hlavně nejlepší pracovníky na světě“.

Nad Obamovým angažmá na pomoc firmě se objevily tak velké otazníky, že někteří komentátoři celý případ označili za „Obamův Enron“. List Los Angeles Times například uvedl, že Obama vychvaloval Solyndru několik týdnů poté, co výrazné pochybnosti o její budoucí solventnosti vyjádřila auditorská společnost PriceWaterhouseCoopers.

Ještě povážlivější je, že významným investorem v Solyndře je jistý George Kaiser, který sbíral peníze pro Obamovu prezidentskou kampaň v roce 2008. Těchto souvislostí si již dříve všimli republikáni v Kongresu. Výbor Sněmovny reprezentantů pro energetiku a obchod si od vlády vyžádal dokumenty o poskytnutí záruky a věc prošetřuje. Případ vyšetřuje také americké ministerstvo financí.

Mluvčí Obamy Jay Carney ve čtvrtek řekl, že Bílý dům půjčku pro Solyndru neovlivňoval. Rozhodlo o ní prý ministerstvo energetiky.