Bitva o pravé špekáčky vypukne nanovo

Evropská komise

Evropská komise Zdroj: profimedia.cz

Čtyři roky se tuzemští a slovenští výrobci kvalitních špekáčků společně snažili u Evropské komise (EK) dosáhnout zápisu této typické pochutiny mezi chráněná označení EU na seznam Zaručených tradičních specialit (ZTS). Jejich nakonec úspěšná snaha ale nyní vyjde nazmar.

Evropská komise totiž zrušila v prosinci jednu ze dvou variant této značky s dodatkem „bez výhrady názvu“. To znamenalo, že podobné výrobky se mohly vyrábět i s jiným složením, než schválila EK, ale bez práva na používání loga ZTS.

Držitelé značek musí do 4. ledna 2016 požádat EK o překlopení svých výrobků do varianty značky „s výhradou názvu“, která zůstane jako jediná v platnosti. „Naším zájmem je značky udržet,“ řekl výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. Svaz chtěl v brzké době požádat o zápis dalších deseti až patnácti výrobků, například salámů vysočina, gothaj a herkules.

Kvůli zpracování nové žádosti se toto úsilí ale zpozdí. Jediná zůstávající varianta „s výhradou názvu“ znamená, že špekáčky a lovecký salám budou moci být vyráběny jen a pouze podle pravidel, která na žádost producentů schválí komise. Pokud producenti s novou žádostí neuspějí, vrátí se vše před rok 2011 a špekáčky bude moci vyrábět každý, byť bez loga ZTS. Při výrobě by pak producenty omezovala jen méně náročná národní vyhláška o špekáčcích. Právo používat současné logo ZTS by pak producenti ztratili v roce 2023.

Zápis výrobků na seznam chráněných označením EU není jednoduchý. Například od podání přihlášky do zapsání špekáčků na seznam uplynuly čtyři roky. „S novou žádostí nemůžeme otálet. Nyní to snad bude snazší, neboť EK zkrátila i legislativní lhůty pro posuzování,“ řekl Katina.

Proti zápisu se navíc v minulosti objevili odpůrci i z Česka, například výrobci drůbežích špekáčků, neboť podle pravidel svazu a EK mohou být špekáčky jen z masa hovězího a vepřového. Pokud svaz podá novou žádost, zřejmě znovu začne plynout lhůta, v níž se mohou ozvat odpůrci z ostatních zemí EU, i když při prvé žádosti nakonec žádná jejich námitka nedorazila.

Další potíž spočívá v tom, že původní žádost jako mezinárodní podával český svaz společně se slovenským, který ale v poslední době přestal fungovat, a Češi tak musí najít nového partnera pro jednání.