Bod zlomu: elektřina ze slunce je v Indii již levnější než z uhlí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Brookhaven via Flickr

Zelená energetická revoluce v Indii pokořila další milník: výroba jedné kilowatthodiny elektřiny prostřednictvím solárních panelů se stala levnější, než výroba jedné kilowatthodiny elektřiny z uhlí. Prohlásil to indický ministr energetiky Piyush Goyal s tím, že země si zatím udržuje tempo při plnění ambiciózního plánu mít kolem roku 2022 instalovaný výkon solárních elektráren přes 100 GW.

„Stavba nové uhelné elektrárny by nyní vedla k produkci dražší energie, než kterou jsou schopny produkovat solární elektrárny,“ uvedl při představení nového patnáctibodového akčního energetického plánu ministr Piyus Goyal.

Jeho prohlášení následovalo po potvrzení lednových statistických dat, kdy v největším indickém státě Rádžastánu spadla cena za kilowatthodinu solární elektřiny na 4,34 rupie (1,56 koruny). Oproti tomu cena kilowatthodiny vyráběné z uhlí se pohybovala v rozpětí 3-5 rupií (1,08-1,79 koruny) podle toho, zda šlo o uhlí z domácí produkce či z dovozu, které je vždy dražší.

Energetická revoluce

Energetika v Indii a její výhledy se podle Goyala výrazně změnily, a byť si je tamní vláda vědoma možných potíží solárních panelů s celodenní výrobou energie, vypracovala udržitelný koncept, který zabrání výpadkům. Za rok 2015 tamní vláda zahájila výstavbu solárních komplexů o celkovém instalovaném výstupu téměř 20 gigawattů, na letošní rok jsou již neprojektovány instalace o výkonu 14 gigawattů.

Vláda druhé nejlidnatější země světa chce do roku 2022 navýšit objem elektřiny vyráběné ze solárních zdrojů na sto gigawattů. Pro srovnání: Německo má v současnosti instalovaný výkon 39,5 gigawattu a Čína 36. Celkový instalovaný výkon indických obnovitelných zdrojů by měl narůst na 175 gigawattů. Právě zelená energie by měla být hlavním trumfem v postupné elektrifikaci země, kde momentálně zhruba 300 milionů lidí nemá přístup k elektřině.

Potíže v solárním sektoru?

Ambiciózní vládní solární plány vlády však halí temný mrak bankrotu jedné z největších severoamerických globálně působících firem zaměřujících se na stavbu solárních panelů, americké Sun Edison. Její vedení po výrazném propadu ceny akcií potvrdilo, že dluhy společnosti přesahují jedenáct miliard dolarů a nejspíše v průběhu tohoto víkendu opravdu vyhlásí bankrot.

„Bankrot jedné letecké firmy přece také nikdy nevedl k tomu, že by lidé přestali létat,“ zavtipkoval Goyal v tomto kontextu s tím, že vláda si hlídá jednotlivé ukazatele industrie, aby nedošlo k přehřátí. Souběžně s tím nabídl rozvojovým zemím v Asii, Africe a Pacifiku domácí expertízu a pomoc s přípravou zelené energetické koncepce.

Indie - lídr chudých

„Nebudeme chudším státům za naši expertízu účtovat ani rupii,“ prohlásil Goyal a souběžně s tím se opřel do západních zemí, které podle něj úmyslně navyšují ceny za know-how a zelené technologie.

Toto obvinění přišlo poté, co Světová obchodní organizace Indii obvinila, že úmyslně upřednostňuje domácí producenty solárních panelů. Goyal poté vyzval ke snížení cel na solární panely a prohlásil, že „Indie je připravena vést chudé země světa v zelené energetické revoluci“.