Brano zvažuje odchod z Česka

Pavel Juříček, majitel a generální ředitel společnosti Brano Group, která vyrábí autodíly.

Pavel Juříček, majitel a generální ředitel společnosti Brano Group, která vyrábí autodíly. Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Další český top podnikatel pravděpodobně opustí Česko. Po Zbyňku Frolíkovi, výrobci nemocničních lůžek Linet, či majitelích likérky Rudolf Jelínek zamíří do Nizozemska zřejmě i Pavel Juříček se svým Brano Group s téměř čtyřmiliardovými tržbami. Důvodem je podle něj nejisté právní prostředí v Česku a nemožnost dovolat se spravedlnosti při sporech, jako těch, které vypukly kolem insolvenčního řízení na jeho firmu Mora-Top.

„Nikdy za dvacet let podnikání jsem nechtěl firmu z Česka převést, ale teď to zvažuji. Už připravujeme podklady, aby to bylo možné,“ uvedl Juříček. Důvodem je nejen stabilní právní prostředí v Nizozemsku, a tedy nižší pravděpodobnost tunelování majetku, ale i možnost v případech, jako je Mora-Top, vyvolat jako zahraniční rezident mezinárodní arbitráž s Českem kvůli ochraně investic.

Brano Group získalo sedmdesátiprocentní podíl v MoraTop na podzim 2010. Podle Juříčka poté z firmy přes bývalé majitele zmizelo třicet milionů korun. Poté se o pětimilionovou a podle Juříčka smyšlenou pohledávku přihlásil jeden z věřitelů, přičemž po řízení u Hospodářské komory částka stoupla více než trojnásobně.

Mora-Top se nato sama poslala do insolvence, přičemž insolvenční správce zahrnul do konkurzní podstaty i její továrnu, kterou ale již dříve odkoupila právě Brano Group. Výsledkem je zastavení výroby, propuštění 40 zaměstnanců a zastavení plánu na další expanzi včetně náboru dvou stovek lidí. Juříček s právníky si na postup insolvenčního soudu i správce stěžovali u nadřízených soudů i ministerstva spravedlnosti, ale neuspěli.

Směr Tilburg

Také majitelé vizovické likérky přesunuli sídlo mateřské firmy do nizozemského Tilburgu před třemi lety po špatné zkušenosti. Kvůli sporu o zcela marginální částku se správcem v jednom konkurzním řízení jí hrozilo zbytečné obstavení účtů a zastavení majetku, což by firmu krátkodobě paralyzovalo. „Každého napadnou daňové důvody, ale to není na pořadu dne, protože v Nizozemsku je dvacetiprocentní korporátní daň, tam žádná úspora není. Jedním z důvodů je forma ochrany. Mezi Českou republikou a Nizozemskem je totiž velmi dobře nastavená smlouva o ochraně investic,“ uvedl tehdy k důvodům přesunu v rozhovoru pro deník E15 místopředseda představenstva a jeden z investorů likérky Zdeněk Chromý.

Jelínek chce na Západ