Británie inspiruje, jak rozvíjet jádro

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

V Praze se rodí plán, jak získat jistotu, že se investice do jaderných elektráren skutečně vyplatí. Jestliže dnes obnovitelné zdroje mají zajištěnu garanci pevných výkupních cen elektřiny, do budoucna by mohly stejné privilegium dostat atomové reaktory. Inspirací se stává Velká Británie, která připravuje nový zákon o bezemisních zdrojích a hodlá nastavit stejné podmínky jak například pro větrné parky, tak pro jaderné zdroje.

„Britové v těchto úvahách došli asi nejdál. Proti dnešní praxi by to navíc bylo výhodnější pro spotřebitele,“ říká generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Pokud by tržní cena byla nižší než ta víceméně pevně stanovená, provozovatel elektrárny by získával podporu od státu. Kdyby byla tržní cena vyšší, elektrárenská společnost by naopak peníze vracela.

Podobné návrhy se sice zatím nedostaly do písemných dokumentů v českých ministerských a parlamentních kancelářích, ale diskuzi prosazuje také vládní zmocněnec pro dostavbu temelínské elektrárny Václav Bartuška. Očekává totiž, že půjde o evropský trend a třeba Němcům, kteří odstavují jaderné zdroje, nezbude než podobným způsobem podporovat výstavbu plynových elektráren. „V Evropě jsme vytvořili situaci, kdy investovat v energetice do čehokoli, co není masivně dotované, většinou nedává smysl,“ uvádí Bartuška.

ČEZ pravděpodobně nebude mít potíže se získáním peněz pro dostavbu Temelína, ale pro tuzemskou energetickou jedničku je klíčové, aby ukázala investorům, bankéřům i minoritním akcionářům, že půjde o komerčně výhodný projekt.

Výhodnost projektu však není možné v dlouhodobém horizontu stoprocentně garantovat u žádného zdroje – záleží na tom, jak bude do energetiky zasahovat stát, Evropská unie a jak se budou vyvíjet ceny elektřiny, plynu či jiných surovin.

Podle Daniela Beneše je v tomto smyslu dobré sledovat právě Spojené království: „Británie je ostrov, musí si svůj problém opravdu řešit a nemůže spoléhat, že ho za ni vyřeší někdo jiný.“ Návrh britského ministerstva energetiky vychází z potřeby vytvořit takzvaný kapacitní trh – národní operátor přenosové sítě by měl elektřinu nakupovat v aukcích na delší dobu dopředu. I v Británii lze ale ještě očekávat bouřlivé diskuze o celém systému. Předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Milan Urban (ČSSD) uvedl, že k podobnému návrhu v České republice zatím nelze říct ani jednoznačné ano, ani jednoznačné ne. Pokud by však šlo o rozumný model z hlediska předpokládaných cen elektrické energie i nastavení energetického mixu, bylo by o tom podle něj možné uvažovat.