Británie sází na přílivovou energii, postaví svůj první mořský park

Mořská energie - ilustrační foto

Mořská energie - ilustrační foto

Británie vybuduje na jihozápadě země svůj první mořský energetický park, který bude vyrábět elektřinu z vln a přílivu. Tamní vláda se tímto projektem snaží urychlit komerční využití této alternativní energie. Informuje o tom agentura Reuters.

Na rozdíl od větru je příliv mimořádně předvídatelným a pravidelným živlem a Británie ho má víc než dostatek. Přesto se energie přílivu a odlivu k výrobě elektřiny zatím používá minimálně. Británie má ale s energií z moře velké plány.

První mořský energetický park má vzniknout na jihozápadním pobřeží Británie v oblasti Bristolu, Cornwallu a ostrovů Scilly. První elektrárny využívající energie z vln mají mít výkon 10 až 30 megawattů. Od roku 2018 by pak elektrárny, které budou hlouběji v moři, měly mít podle dokumentů developera projektu Regen SW výkon 100 megawattů a více. Celkově má být do roku 2030 produkce energie z mořských elektráren v Británii 240 megawattů.

Vizualizace mořské energetické farmy(Ocean Power Delivery)

„Tato číslo by mohlo být ještě výrazně vyšší, kdyby se technologiím využívajícím energie z vln dařilo snižovat náklady, aby se přílivové elektrárny staly konkurenceschopnými vůči mořským větrným parkům. Je třeba hledat cesty jak ekonomicky životaschopně využívat zdroje vzdálené i více než 50 kilometrů od pobřeží,“ píše se v dokumentu analyzujícím perspektivy mořské energie v Británii.

Britská vláda uvedla, že energie s příboje a vln má potenciál do roku 2050 v zemi vyrobit až 27 gigawattů energie, což odpovídá výkonu pěti uhelných elektráren.

Jihozápadní pobřeží Británie, kde má vzniknout mořský energetický parkMořská energieMořská energie | Regen SW

„Mořská energie má v Británii nejen potenciál přispět k zelenějším dodávkám elektřiny a snížení emisí, ale také může vytvořit tisíce pracovních míst v sektoru, který má šanci do roku 2050 generovat v hospodářství až 15 miliard liber,“ uvedl britský ministr pro energetiku a klima Greg Barker.

V minulých sedmi letech se do vývoje mořské energetiky na jihozápadě Británie investovalo 100 milionů liber, vláda plánuje celkově podporu této alternativní energie zdvojnásobit.

Místa s největším potenciálem využití přílivové energieMořská energieMořská energie | Regen SW

Mořské vlny jsou obnovitelným a ekologicky čistým zdrojem energie. Při narážení na strmý břeh uvolňují výkon 15 až 30 kilowatů na každý metr pobřeží a mezi zdroji obnovitelných energií mají jednu z největších hodnot hustoty energie.

V Evropě jsou vhodnými místy pro využití energie mořských vln zejména břehy Velké Británie, Portugalska, Španělska, Norska a tisíců malých ostrovů ležících před pobřežím.