Brusel: Podpora jádra bude těžko ospravedlnitelná

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Podpora elektřiny z nových jaderných elektráren formou garance výkupní ceny by byla nejspíš těžko ospravedlnitelná. Serveru E15.cz to řekl generální ředitel Generálního ředitelství pro energetiku Evropské komise Philip Lowe. „Obecně platí, že intervence na trhu je přípustná, pokud trh nedokáže sám splnit určitý cíl,“ tvrdí Lowe. U jaderné elektřiny je to ale podle něj diskutabilní.

Mechanismus, který by dal provozovatelům nových jaderných elektráren jistotu výkupní ceny elektřiny, připravuje Velká Británie. Ten by firmám dorovnával rozdíl mezi tržní cenou elektřinu a garancí. Pokud by silová elektřina na trhu byla dražší než garance, provozovatel elektrárny by zase patřičný rozdíl vracel do systému. O podobném mechanismu pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín uvažuje i české ministerstvo průmyslu a obchodu.

Tato podpora je podle britské vlády nutná, aby se nákladná výstavba nových jaderných reaktorů vyplatila. „Těžko ale bude ospravedlnitelná, pokud výše garantované ceny, a tedy i podpory, bude výsledkem jednání mezi danou energetickou společností a státem,“ dodává Lowe. V Británii by si výši garance měli dojednávat s vládou jednotliví provozovatelé elektráren. Pro každý projekt by tak garance mohla být jiná.

První reaktory by měla stavět francouzská společnost EdF. Podle zpráv, které se objevily v britských médiích, EdF požadovala garanci na úrovni přes 100 eur za megawatthodinu. To je více než dvojnásobek nynější ceny silové elektřiny na trhu.
Tolerovat by se asi podle Komise dal mechanismus, který by výši garance určil v tendru. Vyhrál by ten, který by po státu chtěl nejnižší garanci. Británie zatím podporu jádra Evropské komisi nepředložila k přezkoumání. „Komise chce dát Velké Británii dostatečný prostor pro doladění schématu,“ říká Lowe.

O garancích za Temelín rozhodne rezortní komise