Budapešť stvrdila dohodu o jaderné elektrárně, Rusku se prý neblíží

Manometr

Manometr Zdroj: Jaderna elektrarna Paks

Kontrolní centrum elektrárny
Operátor v kontrolní místnosti sleduje data
Monitorovací systém reaktorů
Reaktor
Hala jaderné elektrárny měří 150 metrů
10
Fotogalerie
Maďarsko podepsalo s Ruskem detailní dohody o rozšíření jediné maďarské jaderné elektrárny v Paksi v centrální části země o další dva nové bloky s výkonem 1200 megawattů. Maďarský premiér Viktor Orbán v poslední době čelí kritice z Bruselu i Washingtonu, že se pod jeho vedením Budapešť přibližuje k Rusku. Podle Orbána se ale země Moskvě neblíží, ani se od ní nevzdaluje.

Tři dnes podepsané dohody obsahují detaily návrhu a konstrukčních parametrů nových bloků, podmínky spojené s provozem a údržbou, podrobnosti k dodávkám paliva a jeho skladováním po upotřebení.

Dohodu o poskytnutí úvěru ve výši deseti miliard eur (276 miliard korun) na výstavbu bloků podepsala Budapešť s Moskvou už v dubnu. Na obchodu se ruský prezident Vladimir Putin s Orbánem dohodli již v lednu. Peníze Rusko Maďarsku půjčuje na 21 let s proměnlivou úrokovou mírou 3,95 až 4,95 procenta.

Úvěr by měl pokrýt 80 procent nákladů projektu. Splácet by měla Budapešť začít po uvedení dvou nových bloků do provozu, nejpozději ale 15. března 2026. Celý projekt by měl stát až čtyři biliony forintů (zhruba 361 miliard korun).

Elektrárna Paks nyní používá čtyři reaktory sovětské výroby typu VVER o celkovém výkonu asi 2000 megawattů. Orbánova vláda si vytyčila cíl zvýšit rozšířením elektrárny Paks podíl jádra na domácí produkci elektrické energie ze 40 na 60 procent. Dostavbu elektrárny má zajistit ruská společnost Rosatom.

Orbán si vysloužil za uzavření dohody s Ruskem kritiku z řad levicové opozice, Evropské unie i USA, které pranýřovaly především neprůhlednost výběrového řízení. Podle mezinárodní ekologické organizace Greenpeace je navíc Rosatom zapleten do rozsáhlé korupce a jeho činnost zásadně poškozuje životní prostředí a zdraví člověka.