Bulhaři vyměřili pokutu české firmě Energo-Pro, ta se prý odvolá

Bulharsko

Bulharsko Zdroj: Petr Horky

Bulharský antimonopolní úřad vyměřil české energetické společnosti Energo-Pro pokutu 1,69 milionu leva (přes 22 milionů korun) za zneužívání dominantní pozice na trhu. Energo-Pro se však proti tomuto rozhodnutí hodlá odvolat, uvedla dnes agentura Reuters. S problémy se v poslední době v Bulharsku potýká rovněž energetická firma ČEZ, která dostala menší pokutu již v únoru, a to za údajné nesrovnalosti při zadávání zakázek.

Společnost Energo-Pro podle úřadu porušila pravidla, když loni přerušila dodávky elektřiny vodárenskému podniku na severovýchodě Bulharska. Firma Energo-Pro však upozornila, že podnik několik let neplatil účty za elektřinu, což zhoršovalo její finanční situaci a komplikovalo hrazení jejích vlastních závazků vůči producentům elektřiny. Rozhodnutí úřadu je podle české firmy citované agenturou Reuters dalším krokem, který zhoršuje podnikatelské klima v Bulharsku a brzdí místní i zahraniční investice.

Potíže firem ČEZ a Energo-Pro v Bulharsku začaly počátkem roku po masových protestech Bulharů proti vysokým účtům za elektřinu. Demonstranti se dožadovali znárodnění distribučních společností v zemi. Protesty nakonec vyústily v pád pravicové vlády Bojka Borisova.

Bulharské úřady v únoru spustily proces, který by mohl vést k odebrání licence ČEZ, k čemuž vyzýval i Borisov. Česká strana se proti prohlášení premiéra ohradila, protože rozhodnutí o licenci může vynést pouze nezávislý regulační úřad. Ten začal minulý měsíc veřejně projednávat možnost odebrání licence ČEZ k distribuci elektřiny. Česká společnost ale opakovaně uvádí, že nijak neporušila bulharské ani evropské právní předpisy.

Divize ČEZ Bulgaria v únoru dostala pokutu 15.000 leva (necelých 200.000 korun). Důvodem postihu prý byla skutečnost, že divize nevybrala auditorskou firmu ve veřejné soutěži.

ČEZ minulý měsíc připustil, že audit jeho bulharské odbočky ukázal nedostatky při kontrole smluv se subdodavateli, kteří pro firmu v zemi zajišťují odečet elektřiny a výměnu elektroměrů. Koncoví odběratelé ale prý poškozeni nebyli.

Petr Dokládal: Bulhaři cítí křivdu, že jejich stát nevytvořil vlastní ČEZ