Bulharský kolos NEK se soudí s ČEZ o 140 milionů korun

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Bulharská státní energetická firma NEK, která vlastní přenosovou soustavu a vodní a přečerpávací elektrárny, zahájila v březnu vůči obchodní společnosti CEZ Elektro Bulgaria (CEZ EB) ze skupiny ČEZ arbitrážní řízení. V něm požaduje zaplacení částky 10 milionů bulharských leva (zhruba 140 milionů korun). CEZ EB považuje nároky za neopodstatněné a hodlá se bránit.

Důvodem sporu jsou kompenzace za příspěvek na „zelenou elektřinu“. „Dle energetického zákona mají všechny prodejní společnosti povinnost vykupovat elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů a zároveň nárok na plnou kompenzaci částky vyplacené na podporu výroby z obnovitelných zdrojů,“ říká mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová a dodává: „Kompenzaci vyplácí NEK a ten nám ji nezaplatil.“

CEZ EB podle Půlpánové zareagoval tak, že nezaplatil NEK jinou platbu ve stejné výši. Tím si „vynahradil“ neproplacené příspěvky na elektřinu z obnovitelných zdrojů. „Není logické, aby toto břemeno nesl na svých bedrech prodejce, což potvrdil v listopadu 2013 i Nejvyšší správní soud,“ upozorňuje Půlpánová.

Politická záležitost

„Jde tedy o politickou záležitost, která se týká špatně nastaveného systému podpory obnovitelných zdrojů v Bulharsku.“ Bulharská státní energetická společnost nicméně celou záležitost pohnala k rozhodčímu soudu Bulharské obchodní a průmyslové komory.

Obě firmy ale nyní vedou podle Půlpánové jednání, které by vyřešily „problémy s doposud nekompenzovanou cenou za výkup zelené energie v období 2012 až 2013“. Spor se státní energetickou firmou NEK ale není jediným problémem, kterému skupina ČEZ v Bulharsku čelí.

Celková výše pokut by mohla činit minimálně 50 milionů leva (zhruba 700 milionů korun), oznámila komise letos v květnu. Bulharský antimonopolní úřad tyto tři firmy rovněž v květnu obvinil ze zneužívání dominantního postavení na trhu.