Bývalý lobbista ČEZ Johanes je zpátky u miliardových obchodů s jádrem

Lobista a investor Vladimír Johanes.

Lobista a investor Vladimír Johanes. Zdroj: Tomeš Michael / E15

Maďarská jaderná elektrárna Paks
Lobista a investor Vladimír Johanes.
Větší bezpečnost. Maďarská jaderná elektrárna Paks už v minulosti zvedla výkon svých čtyř bloků o 240 megawattů, teď získá nový digitální řídicí a bezpečnostní systém
Vladimír Johanes
Jaderná elektrárna Paks
11
Fotogalerie

České firmy se tlačí do jaderných projektů, které v Maďarsku a ve Finsku chystá ruský Rosatom. Pomáhá jim v tom Vladimír Johanes, muž označovaný za šedou eminenci tuzemské energetiky.

Vladimír Johanes, jedna z nejvlivnějších postav české energetiky poslední dekády, se vrátil zpátky do jaderného byznysu. Umetá českým firmám cestu k zakázkám kolem dostavby jaderné elektrárny Paks v Maďarsku a výstavby nového atomového zdroje Hanhikivi ve Finsku. Na obou projektech se bude podílet ruský koncern Rosatom. Tuzemské podniky mají šanci na dodávky například čerpadel a turbín.

„Jaderná energetika je oblast, které dobře rozumím a kde dokážu propojovat lidi a firmy. Mou rolí je být jakýmsi prostředníkem, který do těchto jaderných projektů české firmy může přivést. Určitě se bavíme o zakázkách v řádu miliard korun,“ řekl deníku E15 Johanes.

Ve hře jsou například společnosti Škoda JS Plzeň nebo Královopolská RIA. „Šanci vidím třeba i pro firmy z portfolia EPH nebo pro olomouckou Sigmu, která vyrábí čerpadla a vodní zařízení,“ dodal lobista. České podniky ale budou muset ještě uspět ve výběrových řízeních a zajistí si financování.

Přípravy domácích firem na stavby v Maďarsku a ve Finsku jsou už v plném proudu. Minulý týden podepsala Aliance české energetiky v čele se Škodou Praha memorandum s Rosatomem o spolupráci na jaderných projektech.  

V případě Finska navštívili zástupci českých společností zemi na konci dubna. Na akci organizované českou ambasádou v Helsinkách doprovázela byznysmeny náměstkyně ministra průmyslu Lenka Kovačovská.

Vladimír Johanes se do světa velké energetiky naplno dostal v roce 2003. Tehdy se stal poradcem nového ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana (ČSSD). O rok později do křesla šéfa polostátní skupiny ČEZ usedl Martin Roman.

Johanes mu začal pomáhat mimo jiné se zahraniční expanzí podniku. S Martinem Romanem se pojí také konec lobbistova působení ve skupině. Jen několik měsíců po definitivním odchodu Romana z ČEZ zmizel z jejích struktur také Johanes.