Čechům svítá naděje na dostavbu vietnamské cementárny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Hrouda, Euro

Největší česká exportní zakázka ve Vietnamu, která je nyní u ledu, se může dočkat restartu. Stavba cementárny Phu Son, jejímž hlavním dodavatelem je česká společnost Inekon Group, stojí od roku 2012 kvůli problémům s financováním. Hlavní část peněz, 2,5 miliardy korun, měla dodat PPF banka, která však kvůli nesplácení tohoto exportního úvěru ze strany vietnamských investorů další proplácení faktur před časem zastavila.

Nyní se na PPF banku obrátil hongkongský fond Norcal Venture Capital Group s návrhem na odkoupení pohledávky. Financování projektu by převzal a stavba cementárny by mohla pokračovat. „PPF banka nebude tuto informaci komentovat,“ říká Radek Stavěl, mluvčí skupiny PPF. Banka zatím z úvěru proplatila 750 milionů korun.

Zájem hongkongského fondu o odkup dluhu potvrdil deníku E15 generální ředitel Inekon Group Josef Hušek, který má na dokončení zakázky největší zájem. „Za zboží, které jsme už vyrobili, jsme nedostali zaplaceno zhruba deset milionů eur. Hlavní ztrátu ale zatím představuje to, že projekt není dotažený do konce. Pořád zbývá dodat zařízení a práce v hodnotě přibližně 80 milionů eur,“ říká Hušek.

Případný prodej nespláceného a pozastaveného úvěru musí schválit česká Exportní a garanční pojišťovací společnost (EGAP), která exportní úvěr pojistila. „Angažovanost EGAP v projektu Phu Son je přibližně 700 milionů korun. Případ je nahlášen jako hrozba pojistné události. Pokud by banka se souhlasem EGAP pohledávku prodala, EGAP by bance odškodňoval ztrátu vyplývající z prodeje,“ uvádí Hana Hikelová, mluvčí EGAP. K prodeji se bude muset vyjádřit oddělení řízení rizika EGAP, které vyhodnotí, jestli prodej přinese bance a pojišťovně ze všech variant nejmenší ztrátu.

Dokončení cementárny Phu Son má podporu vietnamské vlády. Loni projekt zařadil vietnamský premiér Nguyen Tan Dung na seznam cementáren, které by měly být dokončeny do roku 2015. Naopak devět jiných ze seznamu vyškrtnul. „Ve Vietnamu je hodně cementáren s čínskou technologií, která je starší. Tato nová cementárna má tu výhodu, že je schopná vyrábět cement, který je třeba na výstavbu silnic, mostů či letišť,“ vysvětluje Hušek.

Potíže se splácením úvěru od PPF banky nastaly po nástupu finanční krize, kdy banka a EGAP zpřísnily Vietnamcům podmínky financování. Vietnamští investoři museli přizvat do projektu další akcionáře a vzít si půjčku od Vietnamské investiční a rozvojové banky (BIDV). Ta však peníze neuvolnila, protože měla pohledávky právě za novými akcionáři, kteří do projektu vstoupili. Následně zastavila čerpání úvěru také PPF banka.

Cementu má Vietnam nadbytek
Cementárna Phu Son s investičním rozpočtem 136,3 milionu dolarů má roční kapacitu 1,2 milionu tun cementu. Vietnam má ovšem cementu nadbytek, který místní výrobce dostává do problémů. Loni spustily výrobu tři závody, takže celková výrobní kapacita ve Vietnamu dnes dosahuje 70 milionů tun ročně. Domácí spotřeba činí jen 45 milionů tun. Místní výrobce proto tíží rostoucí dluhy a vysoké neprodané zásoby. Na vině jsou podle odborného serveru Global Cement nepřesné prognózy poptávky a masivní investice.