Cena elektřiny pro německý trh poprvé přesáhla tisíc eur, pražská burza ji následovala

Elektřina v Evropě zdražuje.

Elektřina v Evropě zdražuje. Zdroj: Reuters

Elektřina v Evropě zdražuje.
2
Fotogalerie

Velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce, která je pro Evropu klíčová, poprvé přesáhla tisíc eur (zhruba 24 600 korun) za megawatthodinu (MWh). Přes tisíc eur se dnes dostala také cena české elektřiny v základním zatížení s dodávkou na následující rok. 

Cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce si dopoledne připisovala až 6,6 procenta na 1050 eur za MWh. Její francouzský ekvivalent pokořil hranici 1000 eur za MWh již v pátek, píše Bloomberg.

Nad 1000 eur cena s dodávkou na následující rok vystoupala během dopoledne, oznámila i pražská burza PXE. Cena se tak dostala na desetkrát vyšší úroveň než na počátku loňského září, kdy poprvé přesáhla 100 eur za MWh.

Naopak cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku krátce po poledni vykazovala pokles o 19 procent na zhruba 275 eur za MWh.

Za zlevňováním plynu stojí příznivé informace o plnění zásobníků v Německu. Někteří obchodníci navíc vybírají zisky, které jim přinesl růst cen plynu v uplynulých týdnech. Minulý týden klíčový termínový kontrakt na plyn zdražil o téměř 40 procent, napsala agentura Bloomberg.

Video placeholde
Vláda schválila 66 miliard na pomoc s energiemi: Kolik kdo dostane? • ČTK

Německý ministr hospodářství Robert Habeck o víkendu uvedl, že německé zásobníky plynu se plní rychleji, než je naplánováno. Cílem německé vlády je, aby do října byly zásobníky plné z 85 procent. Podle Habecka by tento cíl mohl být splněn již začátkem září. K 1. listopadu pak mají být zásobníky plné z 95 procent.

Ceny plynu v Evropě letos tlačí vzhůru obavy z nedostatku této suroviny ve spojitosti s ozbrojeným konfliktem mezi Ukrajinou a Ruskem. Růst cen energií tlačí v evropských zemích vzhůru inflaci a zvyšuje náklady domácností i podniků. Český premiér Petr Fiala minulý týden hovořil o nutnosti nalézt celoevropské řešení, které bude směřovat k zastropování cen energií.