Cena závislosti na jádru: havárie by Francii stála pětinu HDP

Jaderná elektrárna v Saint-Laurent des Eaux, v níž došlo k zatím největší jaderné nehodě v historii Francie

Jaderná elektrárna v Saint-Laurent des Eaux, v níž došlo k zatím největší jaderné nehodě v historii Francie Zdroj: CC BY-SA 3.0: Remi Jouan - Wikimedia Commons

Případná velká havárie jaderné elektrárny podobná havárii v japonské Fukušimě by Francii stála 430 miliard eur (10,9 bilionu korun), tedy asi 20 procent jejího hrubého domácího produktu (HDP). Vyplývá to z dnes zveřejněné studie státního institutu pro jadernou bezpečnost IRSN.

Velká havárie na jednom z 58 francouzských jaderných reaktorů by zamořila životní prostředí, vyhnala z domovů 100 tisíc lidí, zničila zemědělské plodiny a způsobila velké výpadky dodávek elektřiny. „Velká nehoda by měla hrozné důsledky, ale museli bychom se s nimi vyrovnat … a musíme o tom mluvit,“ řekl šéf IRSN Jacques Repussard.

Finanční ztráty by způsobily také škody na pověsti země. Jaderná katastrofa by postihla vývoz francouzských potravin a lahůdek a turistický průmysl. Tyto škody by dosáhly 160 miliard eur.

Pokles turistiky by zasáhl nejen postiženou oblast, ale celou Francii, řekl vedoucí studie Patrick Momal. Zdůraznil, že i kdyby francouzská vína a další zemědělské produkty nebyly zamořeny, jejich vývoz by prudce poklesl.

IRSN odhaduje, že katastrofa ve Fukušimě přišla Japonsko asi na 200 miliard eur. I když jsou to ohromné náklady, jsou menší, než jakým by čelila Francie - především kvůli velikosti turistického průmyslu.

Studie připravila dva katastrofické scénáře pro typický francouzský reaktor s výkonem 900 megawattů. „Vážná“ nehoda šestého stupně na sedmibodové škále INES používané Mezinárodní agenturou pro atomovou energii by stála Francii 120 miliard eur, tedy asi šest procent HDP. Například havárie v americké jaderné elektrárně Three Mile Island v roce 1979 byla na stupni pět. Její důsledky, včetně 10 tisíc lidí vyhnaných z domovů, by byly „zvládnutelné“, uvedla IRSN.

„Velká“ nehoda na stupni sedm odpovídající haváriím v Černobylu nebo Fukušimě by však znamenala pro Francii „katastrofu“ a „silně a trvale by zemi traumatizovala“, píše zpráva. Podle ní by uvolněný radioaktivní materiál měl vážné zdravotní důsledky, zamoření půdy by bylo dlouhodobé a byly by zasaženy i sousední země.

„Musíme mít na paměti, že pravděpodobnost takových nehod zůstává mimořádně nízká,“ řekl Momal. „Ale tyto odhady pomáhají politikům dostat do patřičné perspektivy náklady na preventivní opatření.“

Je to první státní studie tohoto druhu ve Francii, která ze všech zemí světa nejvíc spoléhá na jadernou energii. Všech 58 reaktorů provozuje státní elektrárenská společnost EDF. Po pohromě ve Fukušimě francouzský regulační úřad vyzval EDF, aby své elektrárny modernizovala. Podle EDF to bude stát asi deset miliard eur.

Francouzský prezident François Hollande chce snížit podíl jaderné energetiky na výrobě elektřiny z nynějších 75 na 50 procent v roce 2025. K nejhorší nehodě ve Francii došlo v jaderné elektrárně Saint-Laurent-des-Eaux v roce 1980, která dosáhla stupně čtyři na stupnici INES.