Ceny energií zvyšují příjmy státu ze strategických firem. Letos je to už 61 miliard

ČEZ loni do státního rozpočtu odvedl 18 miliard korun.

ČEZ loni do státního rozpočtu odvedl 18 miliard korun. Zdroj: Profimedia.cz

ČEZ, Čepro, Mero a další státní a polostátní firmy za posledních pět let výrazně navýšily svůj příspěvek rozpočtu. Ještě v roce 2018 odvedly zhruba deset miliard korun, loni státní rozpočet posílily už o více než 26,5 miliardy. Podle každoroční zprávy rezortu financí předložené tento týden vládě si nejlépe z nich vede ČEZ, který letos vyplatil vůbec nejvyšší dividendu, 54 miliard korun.

Podle šéfa státní pokladny Zbyňka Stanjury (ODS) se ale něco takového už nebude opakovat: „Vzhledem k vysokým cenám energií měl ČEZ v roce 2022 rekordní výsledky, proto byla rekordní i letošní dividenda.“

Letos dostal stát od podniků, za něž odpovídá ministerstvo financí a další rezorty, zhruba 61 miliard. Přesná čísla včetně rozpočítání na jednotlivé firmy bude obsahovat až Zpráva o činnosti a výsledcích strategických společností s majetkovou účastí státu za rok 2023, kterou kabinet projedná příští podzim. „V návrhu rozpočtu na příští rok ale počítáme s poklesem prostředků plynoucích ze státních subjektů na přibližně třicet miliard,“ upozornil Stanjura.

Podle aktuální zprávy stát vykonává vlastnická práva ve 36 subjektech, převážně akciových společnostech a státních podnicích, prostřednictvím sedmi ministerstev. A soustředí se zejména na ty obory, „které nemůže efektivně zajistit trh nebo se jedná o jasný strategický zájem, tedy o energetickou a surovinovou bezpečnost či vlastnictví kritické infrastruktury“, jak se v dokumentu píše.

Do výčtu tak spadá ČEPS, který se stará o energetickou přenosovou soustavu, Letiště Praha a Řízení letového provozu, Správa železnic, Česká pošta, výrobce střelných prachů a trhavin Explosia, Lesy České republiky nebo Česká exportní banka a Exportní garanční a pojišťovací společnost pro finanční krytí vývozních projektů. Lesy ČR se v roce 2022 odvedenou sumou 3,8 miliardy korun umístily na druhém místě za ČEZ s 18 miliardami. Třetí skončil ČEPS s rovnými dvěma miliardami.

Určitým paradoxem je státní kontrola jediného tuzemského národního podniku, kterým je Budějovický Budvar, a také cele státně vlastněného karlovarského hotelu Thermal. Čas od času se objeví návrhy některých politických stran na jejich prodej do soukromých rukou. Zástupci pivovaru a hotelu je ale odrážejí argumenty o nevýhodnosti privatizace, která by přinesla jednorázový zisk. Například Budvar poslal loni státu 550 milionů korun, podobné sumy odváděl i dříve.

O poklesu dividendy ze státních akciovek, který v roce 2024 očekává Stanjura, svědčí i hospodaření skupiny ČEZ v tomto roce. Podle čísel zveřejněných minulý čtvrtek firma za tři čtvrtletí vydělala 29,8 miliardy korun. Čistý zisk tak meziročně klesl o 43 procent. Jako hlavní příčinu ČEZ jmenuje letos zavedenou daň z neočekávaných zisků, která zvýšila náklady o 21 miliard. Provozní zisk EBITDA skupiny naopak vzhledem k vysokým tržním cenám komodit stoupl o šest procent na 95 miliard. „Výsledky hospodaření za první tři čtvrtletí reflektují postupnou stabilizaci na energetických trzích,“ popsal situaci generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.