Ceny plynu letos poprvé po letech klesly. Obchodníci zlevnili dvakrát

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Stačí, když se ke zlevnění rozhoupe jedna velká firma, a s inflací se začínají dít divy. Dominantní dodavatel zemního plynu pro více než milion a půl zákazníků, RWE, se v květnu rozhodl snížit ceny plynu oproti standardnímu ceníku o deset procent. Rozpoutal tak závody ve zlevňování.

Cena plynu klesla ještě v červenci, hlásí Český statistický úřad. V srpnu byla o 6,9 procenta níže než o rok dřív. I díky levnějšímu plynu zpomalila meziroční inflace na 1,3 procenta. Meziroční zlevňování je přitom na první pohled nelogické.

Cena plynu na německé burze byla pro dodávky loni v srpnu o zhruba sedm procent nižší než letos. Vyšší jsou i distribuční poplatky, které určuje Energetický regulační úřad. Za poklesem cen tak stojí souboj obchodníků.

„Konkurenční situace opravdu přináší zákazníkům nižší ceny. Čekám, že v důsledku konkurenčního boje o zákazníka půjdou letos ceny obchodníků ještě o něco málo dolů,“ soudí Jan Gavor z poradenské společnosti ENA.

Velcí alternativní dodavatelé jako Centropol či Bohemia Energy o zlevňování ovšem zatím moc mluvit nechtějí.

„Ceny plynu zůstanou s největší pravděpodobností do konce roku beze změny. Cena zemního plynu na velkoobchodním trhu v letošním roce stagnovala, a tento vývoj tak nepodporuje významné snížení cen této komodity,“ říká Alžběta Štastná, mluvčí Bohemia Energy.

Inflace zpomaluje
Spotřebitelské ceny v Česku klesly v srpnu proti předchozímu měsíci o 0,2 procenta, zlevnily opět hlavně potraviny a nealkoholické nápoje. Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil na 1,3 procenta. Meziroční inflace se tak vrátila na květnovou úroveň a zároveň na hodnoty, kde byla naposledy v polovině roku 2010. Zpomalení cenového růstu ovlivnily zejména ceny pohonných hmot, které v srpnu klesly o 0,7 procenta na rozdíl od červencového meziročního růstu o 1,8 procenta.

Ceny plynu na zimní topnou sezonu jsou na velkoobchodních burzách zhruba stejné jako loni. V posledních dnech ovšem rostou kvůli zdražování ropy a nervozitě na komoditních trzích kvůli situaci v Sýrii. Podle Gavora by ale ke konci roku měly zase klesnout.

„Předpokládáme, že k případnému zlevnění by mohlo dojít ještě v této topné sezoně,“ říká Lukáš Pokrupa, obchodní ředitel Centropol Energy. Nižší budou příští rok i poplatky za distribuci. Energetický regulační úřad vyjednal s plynárenskými firmami pokles o pět procent, což se do koncových cen projeví zlevněním o procento.