Ceny solárních panelů neklesnou, Brusel trvá na minimální dovozní ceně

V Kalifornii spustili solární elektrárnu Desert Sunlight Solar Farm (9. února 2015)

V Kalifornii spustili solární elektrárnu Desert Sunlight Solar Farm (9. února 2015) Zdroj: U.S. Department of the Interior

Evropští výrobci solárních panelů si větší ochranu proti levným čínským dovozům nevymohli. Evropská komise odmítla stížnost sdružení výrobců EU Pro Sun, v níž se výrobci snažili Komisi přesvědčit, aby změnila dosavadní praxi pro určování minimálních dovozních cen solárních panelů z Číny. Ceny, které nejsou považovány za dumping, se budou i nadále odvíjet od cenového indexu, který sestavuje agentura Bloomberg.

Verdikt není příliš po chuti ani dovozcům solárních panelů a instalačním firmám. Britská státní ministryně na ministerstvu energetiky Andrea Leadsomová vyzvala Komisi jménem britských solárních firem, aby institut minimálních dovozních cen úplně zrušila. Tím by se ceny dovážených panelů z Číny snížily. Na uměle vyšší ceny panelů podle ní doplácejí britští spotřebitelé energie, kteří kvůli nim platí vyšší příspěvky na podporu elektřiny z fotovoltaických elektráren.

„Bylo by spravedlivější a jednodušší, kdyby Komise minimální dovozní ceny zrušila během aktuálního šetření o situaci na trhu,“ prohlásila před poslanci dolní komory parlamentu Leadsomová.

Jenže Komise mezitím šetření ukončila a stávající mechanismus zůstal v platnosti. Zároveň loni v prosinci otevřela nové šetření, které však může trvat až patnáct měsíců. V něm mají bruselští úředníci prověřit, jestli je třeba stále udržovat ochranu evropského trhu před levnými dovozy.

Přiliš levné?

EU Pro Sun považuje rozhodnutí Komise za politováníhodné. Protestuje i proti volání Britů po zrušení minimálních dovozních cel. „Vzhledem k četným iracionálním argumentům v souvislosti s řízením o minimálních cenách není výsledek překvapivý. Zdůvodnění Komise by ale neprošlo na žádném odborném semináři o statistice,“ rýpnul si do Bruselu šéf EU Pro Sun Milan Nitschke.

Sdružení výrobců, jejichž podíl na evropském trhu je výrazně menšinový, se domáhalo, aby Komise přestala používat pro stanovení dovozních cen průměrný index Bloombergu. Důvodem byla rostoucí váha čínských výrobců, kteří podle evropských výrobců uměle tlačili hodnotu indexu dolů. Komise nicméně prohlásila, že vyšší váha čínských výrobců odráží poměry sil na světovém trhu se solárními panely. Žádné manipulace s hodnotou průměrného indexu nenašla.

Na konci roku 2014 se hodnota průměrného indexu pohybovala kolem 0,79 dolaru za instalovaný watt solárního panelu. Index čínských výrobců ve stejné době vykazoval hodnotu 0,69 dolaru za watt. Výrobci ze zbytku světa prodávali panely v průměru za 0,84 dolaru za watt.