Češi dodají největšímu letišti na světě systémy pro kontrolu letového provozu

Letište Ta-sing u Pekingu

Letište Ta-sing u Pekingu Zdroj: profimedia

Letište Ta-sing u Pekingu
Letište Ta-sing u Pekingu
Letište Ta-sing u Pekingu
Letište Ta-sing u Pekingu
Letište Ta-sing u Pekingu
6
Fotogalerie

Pardubická společnost ERA dodá systém na kontrolu letového provozu do Číny. Sloužit bude na letišti na letišti Ta-sing u Pekingu, které má zahájit provoz v roce 2019. S šesti vzletovými drahami a plánovanou kapacitou 130 milionů cestujících ročně by mělo být největší na světě. 

Čínská vláda hodlá letiště otevřít v říjnu k 70. výročí vzniku lidové republiky. Bezpečnostní systém bude sledovat letadla a určovat jejich polohu. Na čínském letišti se bude skládat ze 47 stanic.

Pardubická firma spolupracuje s čínskými klienty deset let, první dodávku zprovoznila na letišti v Pekingu, další pak například pro letiště Šanghaj.

"Pro mne osobně představují čínské zakázky milníky v mé kariéře, první systém jsem do Pekingu prodal jako řadový obchodník, nyní jsem se sem vrátil podepsat ještě významnější kontrakt jako generální ředitel," uvedl Viktor Sotona.

Budoucí letiště Ta-sing nese jméno čtvrti na jižním okraji Pekingu a vyroste na ploše 55 kilometrů čtverečních. Již existující pekingské letiště na severním okraji Pekingu je se 74 miliony pasažéry za rok druhým nejrušnějším letištěm světa. První je americká Atlanta. Za rok odbaví přes 100 milionů lidí.

ERA je společností, kterou vlastní od roku 2011 zbrojařská skupina Omnipol. Kromě zakázek kontroly vzdušného prostoru pro civilní sektor dodává i vojenské systémy, pasivní radiolokátor VERA-NG slouží jako součást protivzdušné obrany a sledovací systém k ochraně hranic. Firma má klienty v 62 zemích světa.