Češi sázejí na maďarský solární boom

Elektrárna v australském Leetonu

Elektrárna v australském Leetonu Zdroj: Photon Energy

Elektrárna v australském Leetonu
Elektrárna v australském Leetonu
Generální ředitel Photon Energy Georg Hotar
4
Fotogalerie

Po letech ztrát se loni česká solární skupina Photon Energy dostala před zdaněním do černých čísel. Další růst chystá v Maďarsku a Austrálii.

Český provozovatel a developer solárních elektráren Photon Energy loni poprvé skončil v hrubém zisku. Z předloňské ztráty necelých dvou milionů eur se firma vyšplhala k zisku 346 tisíc eur. Výrazně jí k tomu pomohl provoz českých a slovenských solárních elektráren o celkové kapacitě 25,6 megawattu. Ty skončily jako jediná část skupiny v čistém zisku 2,1 milionu eur. Vyšší výroba elektřiny v Česku a na Slovensku přispěla k růstu tržeb skupiny o necelou třetinu na 17,2 milionu eur.

Už za rok by měl mít Photon Energy nový významný zdroj zisků. Vsadil na začínající solární boom v Maďarsku, kde tamní vláda počítá s pokrytím poloviny spotřeby elektřiny ze slunečních elektráren. „Do konce roku 2019 plánujeme přidat do maďarského portfolia padesát megawattů provozovaných fotovoltaických elektráren,“ uvádí Georg Hotar, výkonný ředitel Photon Energy. 

Společnost už letos zprovoznila v Maďarsku jednu elektrárnu s výkonem 0,53 megawattu. Dalších osm elektráren s celkovým výkonem 5,5 megawattu hodlá připojit do konce letošního roku. Firma v Maďarsku zatím připravuje stavbu dalších fotovoltaických elektráren s výkonem přes dvacet megawattů.

Maďarsko od loňska zavedlo nový systém podpory slunečních elektráren. Střední instalace o výkonu půl megawattu až jeden megawatt, na které se soustředí i Photon Energy, se nemusejí účastnit aukcí o podporu, ale získají garantovanou výkupní cenu. Loni se v Maďarsku postavilo osmdesát megawattů solárních elektráren a celkový instalovaný výkon vzrostl na 300 megawattů. Pro letošek by toto číslo mělo být vyšší.

Spolu se solárním gigantem Canadian Solar chystá Photon Energy stavbu velkých solárních parků v Austrálii s celkovým instalovaným výkonem 1140 megawattů. První z nich by se měly začít stavět v roce 2019. Photon Energy bude mít v těchto elektrárnách podíl 49 procent. Po získání všech povolení a zpracování potřebné dokumentace hodlá svůj podíl v projektech prodat.

Zkušenosti se soláry se zúročí v byznysu s vodou
Solární skupina Photon Energy začíná podnikat v oboru dodávek pitné vody. Loni založila společnost Photon Water Technology, která bude dodávat kontejnerová zařízení pro čištění či odsolování vody s využitím nanomateriálů. O elektrické napájení se postarají solární panely. Photon Energy tak zúročí zkušenosti se stavbou ostrovních solárních systémů, které v Austrálii napájejí odlehlé vysílače.