Češi těží z boomu gramodesek

Výroba gramofonů

Výroba gramofonů Zdroj: E15 Anna Vackova

V době, kdy je možné strávit hodiny poslechem hudby z mobilního telefonu, se překvapivě dobře daří technologii, kterou všichni odepisovali. Prodeje dlouhohrajících vinylových desek posledních pět let nepřetržitě rostou dvojciferným tempem. Stejně rychle roste i prodej gramofonů, na kterých se desky přehrávají.

Českým firmám se vinylovou renesanci daří využít – společnost GZ Digital v Loděnicích u Berouna je největším výrobcem vinylů na světě, moravská SEV Litovel je zase přední evropskou továrnou na gramofony.

„Máme tolik objednávek, že nestíháme vyrábět,“ říká ředitel společnosti SEV Litovel Jiří Mencl. Firma vloni vyrobila 54 tisíc gramofonů, což je meziroční nárůst o 30 procent. Její obrat činil 190 milionů korun, letos očekává další růst především na Západě, kam směřuje takřka veškerá produkce. „V USA, Kanadě, Austrálii – tam jsou nárůsty prodejů o 100, 200 procent ročně,“ pochvaluje si Mencl.

Zájem o poslech vinylových desek stoupá i v Česku. „Prodej gramofonů má v posledních letech rostoucí trend. Zájem je jak o základní, „levné“ modely s USB, tak i o modely vyšších cenových relací, jako je například Project,“ uvedla mluvčí řetězce Datart Jana Choroušová. Gramofony mají v nabídce i další prodejci jako alza.cz nebo Electroworld.

Celosvětový prodej vinylových desek vloni podle dat z informačního systému Nielsen SoundScan stoupl o 19 procent. Americká Asociace spotřební elektroniky zase odhaduje, že prodej gramofonů na tamním trhu letos stoupne o 40 procent na deset milionů dolarů. Nutno ovšem dodat, že na celkových tržbách hudebního průmyslu se vinyly podílejí jen asi 2,3 procenta.

Gramofon přežije všechno

Obři lisují v Loděnicích