Češi už nemění svého dodavatele plynu, svázaly je slevy

Plynovod

Plynovod Zdroj: profimedia.cz

U českých domácností klesl zájem o změnu dodavatele zemního plynu, což může znamenat, že boom uplynulých let je u konce. Podle údajů z internetových srovnávačů cen energií změnilo letos zatím dodavatele plynu o desetinu domácností méně než v loňském roce.

Zatímco od ledna do července 2012 změnilo dodavatele plynu více než 211 tisíc domácností, letos to bylo ve stejném období okolo 194 tisíc. Odborníci tuto skutečnost připisují strategii velkých dodavatelů, kteří na jaře oslovili zákazníky s nabídkou výrazné slevy. Právě velcí dodavatelé v předchozích letech ztráceli nejvíce zákazníků ve prospěch menších a levnějších dodavatelů. Letos ztrácejí dlouhodobé klienty daleko méně.

Velcí dodavatelé přišli s cenově atraktivní nabídkou, kterou navíc podpořili rozsáhlou marketingovou kampaní. Díky tomu se jim podařilo stávající klienty udržet a to navzdory tomu, že se stále dají najít menší dodavatelé, u nichž se dá ušetřit až několik set korun ročně. Tak nízká úspora ale nejspíš většině zákazníků nestojí za to, aby od dodavatele se zabudovanou značkou odcházeli,“ uvedl Michal Hardyn ze srovnávače energií TopSrovnani.cz.

Jana Poncarová z Energetické poradny poznamenává, že za menším počtem změn dodavatele stojí i závazky klientů z minulých let. „Nemalé skupině zákazníků stále běží několikaleté smluvní závazky. Nemají tedy možnost využít levnější nabídky a změnit dodavatele.“ Z toho by si podle ní měli vzít ponaučení i klienti, kteří využívají výrazných slev pod podmínkou fixace na více let. „Pokud se zákazníci upíšou velkým dodavatelům na dva nebo tři roky, riskují, že v případě poklesu cen plynu budou platit výrazně více než u konkurence.“

Počty změn dodavatele plynu:
2010 76 659
2011 359 996
2012 344 005
Leden – červenec 2012 211 310
Leden – červenec 2013 194 286

Zdroj OTE

Změnou dodavatele plynu lze ovlivnit velkou část ceny, kterou odběratelé ve výsledku najdou na faktuře. Zhruba 80 procent z celkové částky určuje tržní cena, zbytek tvoří poplatky za distribuci.

„Rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším dodavatelem dosahuje v případě rodinných domů s plynovým vytápěním až 10 tisíc korun,“ uvádí Michal Hardyn z TopSrovnani.cz. Kromě výběru správného dodavatele samozřejmě záleží také na tom, jak pečlivě se členové domácnosti drží pravidel, která jim pomáhají snížit spotřebu plynu.