Češi žádají Němce: Plaťte za hrozbu blackoutu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Hrozba blackoutu, kterou Česku způsobují náhlé a nesjednané přetoky německé elektřiny, donutila Prahu k ráznému jednání. Státní společnost ČEPS, jež provozuje přenosovou soustavu elektřiny, vyzvala svého německého partnera – firmu 50Hertz, aby jí finančně kompenzovala zvýšené náklady na udržení české sítě v chodu. Podle dřívějších údajů by mohlo jít o částku v řádu miliard korun ročně.

„To, co požadujeme, je garance, že 50Hertz zabrání překročení stanovené mezní hodnoty toků a že v případech, kdy se jí to nepodaří, zaplatí způsobené vícenáklady a citelnou sankci,“ uvedl pro deník E15 náměstek ministra průmyslu Pavel Šolc, který na tento úřad přišel právě ze společnosti ČEPS. „Německé straně jsme předložili příslušný návrh smlouvy,“ řekl šéf dozorčí rady ČEPS Tomáš Hüner.

Přetoky bývají silné ve větrných dnech, kdy německá přenosová soustava nezvládá návaly elektřiny z větrníků na severu země, na což doplácejí zvláště Polsko a Česko.

Firma 50Hertz je jedním ze čtyř německých provozovatelů přenosové soustavy, jde o soukromou společnost, kterou vlastní belgický operátor a australští investoři. Nedá se předpokládat, že by se dobrovolně zavázala k placení kompenzací. Smysl žádosti je podle všeho jiný – vzkázat Berlínu, že se má problémem opravdu zabývat. I v německé metropoli stále častěji zaznívá názor, že kdyby Němci za přetoky do zahraničí platili, alespoň by je to nutilo k urychlenějšímu budování vlastních přenosových sítí.

„Firma 50Hertz si jako odpovědný operátor uvědomuje existující problémy, ale je odpovědný německé legislativě a samozřejmě vlastníkovi,“ zdůrazňuje Pavel Šolc. „Tlak musí vzejít od německého ministerstva hospodářství, kancléřství a regulátora. Tady je role českých autorit, aby zdůraznily naléhavost řešení,“ dodává Šolc.

Češi v minulosti uvažovali, že by na hranicích instalovali speciální transformátory, které by přetokům bránily. Poslední žádost ČEPS ovšem ukazuje, že prioritu má jiné řešení. Česko také prosazuje zavedení poplatků za přeshraniční přenosy elektřiny v rámci EU, zatím však v tomto úsilí zůstává spíše osamoceno.

Země visegrádské čtyřky kromě toho Němce v rámci EU žádají, aby problém řešili – například omezením výstavby větrných zdrojů a urychlením výstavby sítí. „Kromě bilaterální úrovně s Německem současně pracujeme na evropském řešení, což je ovšem běh na dlouhou trať,“ uvedl Šolc.

Stát může mít sedm miliard za to, že Němci používají českou přenosovou soustavu

ČEPS: Přenosovou síť elektřiny v ČR v budoucnu zatíží rozvoj alternativních zdrojů energie v Německu

V situacích, kdy se Českem valí nesjednané množství , musí provozovatel ČEPS sahat k mimořádným opatřením – měnit rozložení toků v síti, přepínat vedení, výkon některých elektráren snižovat a jinde jej nahrazovat. To vše přináší další náklady, které zatím hradí český daňový poplatník. To, že měla německá přenosová soustava letos v zimě velké problémy, Berlín nepopírá. Na potíže upozornila také německá agentura pro regulaci sítí Bundesnetzagentur.