Češi ztrácejí zakázky v olympijské Soči

plynová elektrárna

plynová elektrárna Zdroj: profimedia.cz

Projekt velké paroplynové elektrárny v ruské Soči měl být jedním z největších počinů českých firem na ruském trhu. Šlo o jednu z česko-ruských dohod sjednaných během loňské návštěvy tehdejšího ruského prezidenta Dmitrije Medveděva.

Zakázky, jejíž hodnota měla dosáhnout až deseti miliard korun, se vzdala česká firma Královopolská RIA. „Hledá se jiný český dodavatel,“ řekl deníku E15 dobře informovaný zdroj. Podle dalších informací ale není vůbec jisté, že projekt dokončí právě Češi.

Stavba elektrárny v lázních Kudepsta, které jsou součástí širší Soči, naráží na různé potíže – nejasnosti kolem financování, ale také protesty ekologů a místních obyvatel, kteří se snaží blokovat přípravné práce. Elektrárna o výkonu až 460 megawattů měla být hotova do zimních olympijských her v Soči v roce 2014. Odpůrci, kteří odmítají takto velký zdroj v lázeňské oblasti, tvrdí, že už to nelze stihnout.

Elektrárna v Soči není jediným zpochybněným projektem z balíku posvěceného prezidentem Medveděvem. Nejasná je i situace kolem největšího projektu za 40 miliard korun – železnice na Urale, již má stavět firma OHL ŽS. „Zůstávají otázky ohledně financování a garancí. Byznys s sebou nese i rizika, my jako stát budeme dělat vše pro to, aby se podepsané dohody naplnily,“ řekl český velvyslanec v Moskvě Petr Kolář. Nejistota se nyní fakticky týká velké části „Medveděvových kontraktů“, které dosahovaly 54 miliard korun.

Už dříve v černomořské Soči padla další obří zakázka za deset miliard pro českou firmu PSJ. Ta měla stavět velký areál pro zimní olympiádu. Projekt se nakonec nekonal, PSJ nicméně staví v Adleru, který je také součástí širší Soči, obchodní a administrativní centrum za více než miliardu korun.

V lázních Kudepsta, kde má vyrůst nová elektrárna, žije zhruba 17 tisíc lidí. Kritici stavby se obávají nejen znečištění ovzduší, ale také hluku a ohrožení jedinečných lázeňských pramenů.

Zadavatel stavby GazEnergoStroj si údajně ani nezajistil veškerá povolení a čelí obvinění kvůli údajnému porušování zákona. K protestům se připojili komunisté, kteří jsou jednou z ruských parlamentních stran. Elektrárna podle nich ani není potřebná, podle dalších informací by ale měla během olympiády zajišťovat dodávky elektřiny ve špičkách.

Jako úspěšný dodavatel paroplynových elektráren do Ruska se prosazuje otrokovická firma PSG. Ani v jejím případě ale zatím není jasné, zda by mohla projekt v Soči převzít.