Česká Retia našla náhradu za radarové konsorcium, spojí se s Izraelci

Radiolokátor pardubické společnosti Retia

Radiolokátor pardubické společnosti Retia Zdroj: Retia

Pardubická společnost Retia podepsala dohodu o partnerství při výrobě a provozování radarů protivzdušné obrany s izraelským výrobcem radarových technologií ELTA Systems. Obě firmy budou spolupracovat při výrobě a provozování zařízení, který hodlají nabídnout české armádě a případně dalším evropským zákazníkům.

AD-STAR ELM-2288MR mateřské firmy IAI ELTA je moderní 3D polovodičový mobilní radiolokátor dlouhého dosahu, pracující v pásmu S, navržený pro podporu činnosti protivzdušné obrany, včasné výstrahy a řízení letového provozu. Díky plně digitálnímu svazku nastavitelnému v elevaci poskytuje velmi přesná trojrozměrná data o detekovaných cílech.

„Tento radiolokátor byl již prodán několika zákazníkům v Americe, Africe a Asii a plně odpovídá technickým požadavkům Ministerstva obrany České republiky,“ uvedla Kateřina Navarová z PR agentury PP Partners Prague. Retia bude podle dohody vyrábět klíčové komponenty radaru a rozhraní pro systémy velení a řízení a následné podpory provozu.

ELTA Systems je izraelský výrobce a dodavatel služeb v oblasti radarů, systémů velení a řízení, průzkumných systémů pro obranné i civilní využití založený v roce 1967. Je dceřinou společností izraelského státního podniku Israel Aerospace Industries. Podle odvětví vojenské elektroniky je společnost rozdělena do pěti divizí a disponuje vlastními centry pro výzkum a vývoj.

Společnost Retia působí v oblasti radarů, vojenské elektroniky a záznamových systémů. Produkty dodává či dodala české armádě, NATO, armádám dalších členských zemí NATO. Zákazníky z vojenského i civilního sektoru má ve více než 40 zemích. Orientuje se především na export, tržby z dodávek pro zahraniční klienty loni dosáhly téměř 70 procent z celkové částky.

Loňský čistý zisk firmy byl přes 26 milionů korun, mírně vyšší než v předloňském roce. Retia se účastnila i společného projektu na mobilní radiolokátory pro země visegrádské čtyřky. České ministerstvo obrany se ale nakonec rozhodlo vypsat vlastní otevřené výběrové řízení.