Česká textilní výroba chytla po krizi druhý dech

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ani minulý rok se tuzemským výrobcům textilu a oděvů nedařilo špatně. Produkce jim znovu mírně vzrostla zhruba o jedno procento, v nejhorším případě zůstala na úrovni předloňských 46 miliard korun, vyplývá z odhadu výkonného ředitele Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu Jiřího Česala. Bude to pravděpodobně nejlepší výsledek od roku 2008.

„Odvětví má potenciál pro další růst,“ řekl šéf textilácké asociace. Firmy podle něj mají chuť vstupovat na nové trhy a investovat do technologií.

Lepší výsledek naznačují i loňské oficiální statistiky za období od ledna do října. Odvětví tehdy zvedlo meziročně výkon právě přibližně o procento na 39,6 miliardy korun.

Tahounem českého textilního průmyslu zůstávají technické tkaniny. Za kratší konec provazu tahají producenti oděvů. „Oděvní výroba čelí mnohem větší konkurenci ze zahraničí,“ uvedl Česal. Zároveň podle něj platí, že oblečení z Česka má stále rezervy například v designu. Peripetie oboru ilustruje osud OP Prostějov. Obří podnik v roce 2010 zkrachoval a zbyly po něm jen dluhy a spory věřitelů.

textilní výrobatextilní výroba | E15

V roce 2010 se na kraji bankrotu ocitla i Kordárna z Hodonínska, ale výrobu se podařilo znovu nastartovat. Roli v tomto případě sehrálo hlavně zaměření na výrobu technických tkanin. Věřitelé tehdy navíc dali podniku šanci na reorganizaci, aby ho následně koupila skupina Jet Investment.

Nyní je z Kordárny dobrý stroj na peníze. Podle prvních odhadů zvýšila loni provozní zisk na 101 milionů korun. Letos plánuje další růst provozního výsledku na 138 milionů při tržbách 2,3 miliardy korun, sdělil generální ředitel Kordárny Plus Martin Prachař.

Veba úspěšně vyváží do Afriky

Daří se rovněž tradičnímu českému výrobci bavlněných tkanin Vebě Broumov, která úspěšně vyváží, například brokát do Afriky. „Přestože je rok 2013 pro společnost Veba historicky nejúspěšnějším, očekáváme letos další růst výkonnosti firmy ve hmotné výrobě, v tržbách i v zisku,“ uvedl předseda představenstva Veby Josef Novák.

Co je ale dobrou zprávou pro podniky, nemusí být nutně dobrou zprávou pro zaměstnance. Ředitel textilní asociace Česal totiž nepředpokládá, že by textilní a oděvní firmy začaly znovu nabírat. Naopak je v oboru možné čekat další snižování zaměstnanosti. Předloni počet zaměstnanců v odvětví klesl o dvě procenta na zhruba 34 tisíc lidí.

Strakonická Moira obléká i vojáky německého Bundeswehru