Česká zbrojovka zahájila výrobu v Polsku. V Brazílii nabere 60 lidí

Česká zbrojovka z Uherského Brodu očekává, že letošní rok uzavře s rekordními tržbami těsně pod hranicí dvou miliard korun.

Česká zbrojovka z Uherského Brodu očekává, že letošní rok uzavře s rekordními tržbami těsně pod hranicí dvou miliard korun. Zdroj: ctk

Cvičná střelba v České zbrojovce
Cvičná střelba v České zbrojovce
Cvičná střelba v České zbrojovce
Cvičná střelba v České zbrojovce, pistole
Cvičná střelba v České zbrojovce
7
Fotogalerie
Uherskobrodská Česká zbrojovka začala některé součástky svých zbraní vyrábět v polském městě Radom. Polský partner Lucznik Radom tak naplnil dohodu, kterou s tuzemskou společností uzavřel před dvěma lety. Pro zbrojovku to znamená úspěšný průnik na lukrativní polský trh. Zároveň brzy plánuje kolaudaci továrny v Brazílii, kde nabere 60 lidí.

Pro českou firmu je to dobrá zpráva i kvůli tomu, že potřebuje rozšířit výrobní kapacity. „Při spolupráci s polským Luzcnik Radom bude Česká zbrojovka prioritně využívat jejich výrobních kapacit v oblasti výroby hlavní,“ říká pro server E15.cz Lubomír Kovařík, generální ředitel České zbrojovky.

Zajímavou příležitostí ale bude zcela jistě i obchod se státem. Polsko plánuje obnovit výzbroj svoji armády. Vzhledem k rozsahu zbrojení tak spojuje všechny zbrojařské firmy, v nichž je většinovým majitelem, do jedné velké státní společnosti s 10 000 zaměstnanci. Součástí je i Lucznik Radom, kde zatím pracuje přibližně 400 lidí.

Jejich počet ovšem stoupne. Závod totiž staví v Radomu novou výrobní halu a rozšiřuje produkci. Jedním z důvodů je právě státní zakázka na zbraně. Ta by měla mít celkovou hodnotu osm miliard zlotých, což je více než 53 miliard korun.

Vstup na polský trh

Domácí firmy nedokážou uspokojit celkový objem zakázky. To je příležitost pro zahraniční společnosti, jako je Česká zbrojovka. Polské zbrojařské společnosti totiž otevřely dveře cizincům a zvou je ke spolupráci v rámci konsorcií.

„Polský trh si domácí zbrojovky tvrdě chrání proti zahraniční konkurenci. Jedním z mála způsobů, jak se dá na tento trh proniknout, je přemístit do Polska část výroby. Domnívám se, že to byl hlavní důvod pro to, proč Česká zbrojovka začala v Lucznik Radom vyrábět některé díly,“ říká Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky. Jak ale dodává, záměr zbrojovky byl jistě podpořen vlastní potřebou navýšit objem výroby.

Nábor v Brazílii

Česká zbrojovka již podle slov šéfa firmy využívá kapacity Lucznik Radom a díly v Polsku vyrábí. Je to další vyústění snah zbrojařů z Uherského Brodu expandovat s výrobou do cizích zemí. Produkci nyní rozjíždí i v Brazílii. „V první fázi projektu CZ-Brasil bude zaměstnáno asi 60 pracovníků,“ přibližuje detaily jihoamerických plánů ředitel zbrojovky Lubomír Kovařík.

Češi už dokončují stavbu brazilské továrny. „V letních měsících plánujeme nový závod zkolaudovat, sériová výroba by tedy měla začít ještě na podzim,“ říká Kovařík. Brazilská výroba má být krokem jak obejít vysoké clení pro export do Jižní Ameriky. Jak se vyjádřil vedoucí brazilského projektu Boris Papp, kvůli vysokým celním poplatkům pro dovoz zbraní do Jižní Ameriky, je v současnosti cena českých zbraní na místním trhu téměř dvounásobná.