České firmy startují fotovoltaiku v Chile, obejdou se bez dotací

Solární elektrárny v Chile

Solární elektrárny v Chile Zdroj: Solek Group

České firmy zlákal rozmach obnovitelných zdrojů energie v Chile. Společnost Solek Holding letos začne ve spolupráci s firmou PV Power stavět první fotovoltaickou elektrárnu s výkonem tři megawatty. V příštích třech letech přidá další, jejichž celkový výkon bude 57 megawattů.

„Tyto elektrárny stavíme pro jeden britský investiční fond, který je bude vlastnit a provozovat. Ale pro sebe a další české investory chceme postavit dalších 15 megawattů. Zájem je překvapivě velký,“ říká Zdeněk Sobotka, majitel a člen představenstva Solek Holdingu.

Firma do projektu investuje dva miliony dolarů. Očekává průměrný výnos 20 až 30 procent. Chile má pro rozvoj fotovoltaiky ideální podmínky. Slunce tam svítí hodně a ceny elektřiny jsou výrazně nad průměrem zemí OECD. Tato kombinace zaručuje, že solární elektrárny nepotřebují dotace. „Průměrná roční cena elektřiny v době, kdy svítí slunce, se pohybuje na spotovém trhu kolem 140 dolarů za megawatthodinu. Velké sluneční elektrárny v poušti Atacama, kde jsou extrémně dobré podmínky, se do černých čísel dostávají při ceně 60 dolarů za megawatthodinu,“ dodává Sobotka.

Chilská vláda hodlá podíl obnovitelných zdrojů bez vodních elektráren v produkci elektřiny zvednout do roku 2025 ze tří na 20 procent. Obchodníci s elektřinou musejí část elektřiny nakupovat ze zelených elektráren, přičemž tento podíl se každý rok zvyšuje. „Elektrárny do devíti megawattů jsou navíc osvobozené od poplatků za přenos a distribuci. I proto jsme se zaměřili na stavbu elektráren do této velikosti,“ vysvětluje Sobotka.

Do Chile míří i lídři oboru

Menší projekty mají ještě jednu výhodu. Snadněji najdou obchodníka, který s nimi podepíše patnáctiletou smlouvu na dodávky elektřiny. Ve smlouvách je pevně určená cena elektřiny, což zajistí návratnost investice. Do jihoamerické země míří i velcí hráči v oboru jako SunEdison či SunPower, kteří budou stavět elektrárny s výkonem v desítkách a stovkách megawattů. Celkem už v Chile získaly povolení ke stavbě elektrárny s výkonem přes osm tisíc megawattů, což je čtyřnásobek české solární kapacity.

Kromě klasických fotovoltaických elektráren mají v Chile perspektivu i koncentrační elektrárny, které mění sluneční svit na teplo. To ohřívá páru, která pohání turbíny. Dvě takové turbíny s výkonem 110 megawattů začne letos v Atacamě stavět plzeňský výrobce Doosan Škoda Power. Elektrárna má být hotová v roce 2017.

Projekt Solek Group a PV Power v Chile:

Georg Hotar: Chceme stavět solární elektrárny v Turecku